109 agricultori au primit finanțare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

De la lansarea Proiectului Livada Moldovei în 2016, peste 530 de antreprenori au primit credite în condiții avantajoase în valoare de 92 milioane de euro. Doar în 2023, au fost acordate credite de aproximativ 16,5 milioane de euro, care au finanțat 109 inițiative ale agricultorilor din Republica Moldova.

Potrivit ministerului Agriculturii, în acest an, au fost extinse criteriile de eligibilitate de la sectorul horticol la întreg sectorul agroalimentar. Astfel, din 2024 oamenii de afaceri din ramuri cum ar fi horticultura, viticultura, zootehnia, acvacultura și producția piscicolă, turism, apicultura și sectorul de culturi cerealiere vor putea accesa finanțări pentru dezvoltarea afacerilor în condiții mai accesibile – termen de creditare de până la zece ani, perioadă de grație de patru ani, dobândă și plafon financiar atractive. Pentru dezvoltarea afacerilor mai sunt disponibile alte 28 milioane de euro.

Potrivit proiectului Livada Moldovei, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor. În cadrul proiectului, valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de cinci mii de euro. Termenul de creditare este de maxim zece ani cu o perioadă de grație de până la patru ani.

Finanțatorul proiectului este Banca Europeană de Investiții. Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și BEI are o valoare de 120 milioane de euro.