Moldovenii aruncă zilnic la gunoi 170 de kilograme de mâncare. Recomandările ANSA
Sărbătorile de iarnă vin cu tradiții frumoase, întâlniri de familie și mese pline cu bucate. De multe ori însă, excesul de mâncare și păstrarea neconformă a acesteia poate avea consecințe grave pentru sănătate. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări pentru a evita toxiinfecțiile alimentare și risipa de produse.
ANSA recomandă procurarea produselor alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate și evitarea produselor alimentare vândute pe străzi și alte locuri neautorizate, chiar dacă prețul este mai mic.
De asemenea, este necesar să verificați aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Totodată, carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider.
Citiți atent eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros. Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale.
ANSA mai recomandă să organizați festivități numai în locuri autorizate. Acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare preparate în condiții casnice este interzisă! Totodată cetățenii sunt îndemnați să consume alimente moderat, fără a face risipă.
S-a constatat că, în Republica Moldova, zilnic, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de mâncare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu aproximativ 30% mai mare decât în zilele obișnuite.