32 de producătoare agricole au beneficiat de granturi pentru sporirea afacerilor
32 de producătoare agricole micro, mici și mijlocii din raioanele Hîncești, Ungheni, Șoldănești, Telenești, Sîngerei și Briceni au beneficiat de granturi pentru sporirea eficienței energetice a afacerilor sale și utilizarea energiei regenerabile. Mai exact, acestea au fost oferite pentru instalarea panourilor fotovoltaice, a utilajelor pentru producerea biogazului, montarea pompelor de căldură și a cazanelor pe biomasă, utilizate în procesul de producere. Suma totală alocată pentru distribuirea granturilor a fost de 300 de milioane de dolari.
TATIANA DURLEȘTEAN, managerul proiectului: „Acest buget este distribuit în două categorii. Pentru producătoarele micro – 20 de granturi în valoare de până la șase mii de dolari și pentru producătoarele agricole mici și mijlocii – 10 granturi în valoare de până la 18 mii de dolari.”
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat că în condițiile unor costuri ridicate pentru resursele energetice cea mai optimă soluție de a sprijini afacerile locale este implementarea unor proiecte bazate pe utilizarea energiei regenerabile.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: „Este foarte important ca noi să avem o reducere de costuri atunci când producem ceva. Este un element cheie în economia modernă. Elementul acesta cheie desigur că se poate combate cu examinare alternativelor la cele mai costisitoare resurse pe care noi le avem. De aceea s-a mers pe ideea ca să fie acest aport pentru a reduce cheltuielile pentru energie electrică și de a reduce cheltuielile pentru energia termică.”
Toate aceste realizări au devenit posibile datorită sprijinului din partea donatorilor. Șeful biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău, Gunther Zimmer, a declarat că acest sprijin este foarte important, în special, în contextul crizelor regionale.
GUNTHER ZIMMER, șef al biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău: „Noi luăm în considerare toate punctele forte pe care le putem aplica în aceste proiecte, iar unul dintre aceste puncte este să ne gândim la energia electrică pe care o putem implementa în proiectele dumneavoastră.”
Producătoarele agricole care au beneficiat de granturi spun că suma câștigată în proiect le va permite să-și sporească producerea și să devină mai competitive pe piață.
TATIANA BUBUCEA, producătoare agricolă: „Noi cultivăm coacăze negre și prune din care facem oțet. Planificăm să punem aceste pomușoare și la frigider ca să le putem exporta. Ne-a fost aprobată suma pentru finanțare de 15.894 de dolari ceea ce ne va ajuta ca să instalăm panouri fotovoltaice și un cazan, o pompă de încălzire. Aceste resurse ne vor ajuta ca să reducem costurile de energie folosite în proporție de 100 de procente la capacitatea la care acum lucrăm.”
ANGELA COMENDANT, producătoare agricolă: „Administrăm un restaurant, unde pregătim bucate din produsele noastre. Ne-am specializat în creșterea bibilicilor. Pentru anul viitor deja avem o nouă țintă găinușe pitice că am văzut că la turiști străini este ceva deosebit ca bucate. În afară de asta suntem specializați în patiseria tradițională. Am beneficiat de șase mii de dolari.”
DARIA GONȚA, producătoare agricolă: „Mă ocup cu creșterea și comercializarea plantelor de apartament și a celor medicinale. Suma grantului 18 mii de dolari. Eu am solicitat, bineînțeles, mai puțin. M-am încadrat în 18 mii, inclusiv și contribuția noastră – 3.600 de dolari și deci de la proiect avem 13.906 de dolari ceea ce ne va ajuta să instalăm 22 de panouri fotovoltaice care ne vor ajuta, ne mare ajutor ne vor fi ca noi să obținem energia de care avem nevoie în gospodăria noastră.”
În total au fost depuse 45 de dosare din șase raioane ale țării, dintre care 32 au fost selectate pentru alocarea granturilor.