Conferința Națională „Business-ul Fructelor”, la cea de-a IX-a ediție
Horticultorii din toate regiunile țării participă, în data de 7 și 8 decembrie, la Conferința Națională „Business-ul Fructelor”. Cea de-a IX-a ediție a adunat peste 200 de producători și exportatori de fructe, precum și 27 de speakeri, dintre care 17 internaționali și 10 locali. Noutatea Conferinței o constituie „Panelul comercial”, o platformă de comunicare directă dintre agricultori, importatori și exportatori de fructe. De asemenea, vor fi organizate mai multe paneluri care vor conține subiecte de interes și ultimele tendințe din sector.
VITALIE GORINCIOI, președintele „Moldova Fruct”: „În prima sesiune noi dăm posibilitatea să se expună cu experiența deja avută a celor care au exportat foarte bine. În altă sesiune este schimbul de experiență a cumpărătorilor cu care noi conlucrăm. Și în altă sesiune sunt tehnologiile noi, deci posibilitățile de a procura inputuri, standardele Uniunii Europene ca să producem producție și calitativă și inofensivă și să o realizăm cu un preț pe măsură ca să ne scoatem cheltuielile și să avem un profit ”
La deschiderea festivă a evenimentului a participat și președintele țării, Maia Sandu. Pentru a încuraja producătorii autohtoni, șefa statului a menționat că autoritățile sunt pregătite să ofere tot sprijinul pentru cei care vor să dezvolte afaceri în țara noastră.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Vreau să știți că statul este alături de voi. Alături de agricultorii care își asumă riscul și dezvoltă afaceri, cresc produse de calitate și plătesc impozite. Vrem să avem în Republica Moldova cât mai multe întreprinderi active și profitabile care să ofere cetățenilor locuri de muncă și produse de calitate. Întreprinderi care să-și exporte produsele pe alte piețe.”
Cele spune de Maia Sandu au fost confirmate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a subliniat că întreaga echipă a Executivului depune, zilnic, eforturi pentru a sprijini afacerile și de a promova produsele noastre pe piețele externe.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Agricultorii din Moldova, astăzi, nu au numai un minister, au un Guvern care funcționează pentru agricultura din Republica Moldova. O să încep de la Ministerul Economiei și ODA – este un fond de investiții. 40 la sută din banii și programele de la ODA beneficiari sunt agricultorii din Republica Moldova. Dacă vorbim despre Ministerul de Externe. Eu cred că mai bun ambasador și mai bun partener a promovării produselor din Republica Moldova pur și simplu nu există.”
Un partener de încredere pentru producătorii autohtoni sunt și Statele Unite ale Americii care prin intermediul mai multor proiecte accelerează procesul de dezvoltare a afacerilor.
KENT LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite susțin parteneriatul cu Republica Moldova pentru un viitor prosper, democratic și sigur – reabilitarea sectorului agricol din Moldova, să se extindă pe noi piețe, să acceseze cele mai noi instrumente și tehnici, și să devină mai rezistent la schimbările climatice.”
Evenimentul a găzduit nu doar agricultori, dar și reprezentanți din diferite sectoare ale economiei.
CAROLINA LINTE, directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte: „Să știți că pentru noi este o posibilitate să învățăm din ceea ce au făcut ei, fiindcă ei chiar au reușite foarte bune și astăzi putem spune că este o imagine a Republicii Moldova. Noi înțelegem foarte bine că mai avem de lucru. Mă refer la produsele cu valoare adăugată, așa cum a menționat și domnul ministru, despre sectorul de lapte.”
ION IORDACHI, directorul general-adjunct al Agenției de Investiții: „Anual susținem de la șase la 13 evenimente, vorbim de expoziții internaționale, programele noastre de export. Respectiv noi credem că astfel de evenimente de fapt consolidează, transmit cele mai bune practici între horticultori și exportatori și respectiv devenim noi pe intern mai competitivi.”
Conferința Națională „Business-ul Fructelor” este organizat de „Moldova Fruct” , în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Agenția de investiții. De asemenea, printre partenerii media al evenimentului a fost și AGRO TV Moldova.