Gherasim: 50 la sută din drumurile naționale sunt într-o stare deplorabilă. Statul alocă insuficienți bani în acest sens
Jumătate din drumurile naționale sunt într-o stare deplorabilă, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza se alocă insuficienți bani Administrației de Stat al drumurilor. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Drumarilor Antreprenori din Republica Moldova, Boris Gherasim, în cadrul emisiunii „Actualitatea la raport” de la postul AGRO TV Moldova. Potrivit lui, dacă în viitorul apropiat autoritățile nu vor aloca sumele necesare pentru întreținerea infrastructurii rutiere procentul drumurilor de o calitate joasă va fi în creștere și chiar va putea ajunge la nivelul anului 2009, când doar 10 la sută din drumurile naționale erau într-o stare bună.
BORIS GHERASIM, președintele Asociației Drumarilor Antreprenori din Moldova: „Noi avem peste 50 de procente din drumurile naționale care sunt într-o stare rea și foarte rea. Procentul de drumuri rele și foarte rele erau la vreo 24 de procente în 2016. De atunci am ajuns la 50. Calculele arată, pregătite de Administrația de Stat a Drumurilor, cel puțin patru miliarde trebuie de alocat ca noi să nu degradăm drumurile. Dacă nu o să fie cifra constantă o să ajungem la aceea că și acelea o să degradeze.”
În același timp, Boris Gherasim a declarat că, pentru anul viitor, suma alocată pentru Fondul Rutier din bugetul de stat va fi cu 650 de milioane mai mică, față de anul precedent. În cazul în care drumurile deja existente nu vor fi întreținute corespunzător, în următorii ani, sumele necesare pentru reparație se vor tripla.
BORIS GHERASIM, președintele Asociației Drumarilor Antreprenori din Moldova: „Dacă în 2023 am avut de două ori adăugate mijloace financiare, am avut aproape două miliarde 300 de milioane, anul acesta, deja în proiectul bugetului se prevăd pentru 2024 – un miliard 650 de milioane. Mai puțin cu 650 de milioane, dar această cifră – un miliard 650 de milioane îi cam la vreo 35 de procente din necesar.”
O altă problemă ar fi decizia autorităților de a permite administrațiilor locale să redirecționeze sumele alocate pentru întreținerea drumurilor către necesitățile din domeniul social.
BORIS GHERASIM, președintele Asociației Drumarilor Antreprenori din Moldova: „Mai mult ca atât, Ministerul Finanțelor și-a permis, anul acesta, prima dată în istorie, din mijloacele fondului rutier, din taxele rutiere să permită administrației publice locale să aloce aceste mijloace la salarii, la alte cheltuieli de care au nevoie în gospodărie.”
În același timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a recunoscut în cadrul unei emisiuni de la postul TVR Moldova că Fondul Rutier nici pe departe nu acoperă cheltuielile necesare pentru renovarea drumurilor naționale și regionale, prin urmare ar fi nevoie de investiții europene pentru a avansa și a face acest proces mai rapid. Potrivit lui, este nevoie de aproximativ șapte miliarde de euro pentru reparația a celor șase mii de kilometri de drumuri naționale și regionale.