Îmbunătățirea calității programelor de studii în domeniul agricol
Îmbunătățirea calității programelor de studii în domeniul agriculturii este o prioritate pentru autorități. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a semnat un acord de parteneriat cu instituțiile care pregătesc specialiști în domeniu. Proiectul are drept scop dezvoltarea și modernizare a sectorului agricol din Republica Moldova.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Un accent foarte mare eu vreau ca noi să punem pe partea practică pentru că toți absolvenții trebuie să fie implicați masiv în procesele de practică tehnologică ceea ce o să le permită să se încadreze în câmpul muncii mult mai ușor după absolvire.”
La rândul său, rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, a declarat că domeniul agriculturii din țara noastră este axat, mai mult, pe utilizarea forței de muncă umane și mai puțin pe digitalizare, iar o soluție ar fi creșterea productivității prin micșorarea utilizării forței de muncă fizice.
VIOREL BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Republicii Moldova: ”Asta poate fi atins prin utilizarea tehnologiilor moderne. Avem companii care sunt furnizoare de astfel de tehnologii. Urmează să introducem aceste tehnologii și aceste conținuturi în cursurile noastre. De asemenea, noi suntem în așteptarea transmiterii a celor 570 de hectare, înapoi în gestiunea universității noastre, fiindcă acolo chiar ne propunem să avem și cercetare aplicativă și loturi didactice, astfel încât studenții să cunoască în detaliu ce înseamnă să muncești în câmp.”
Un alt aspect care ar permite dezvoltarea ramurii agricole este implementarea, în programul de studii, a mai multor cursuri interconectate cu domeniul tehnologiilor informaționale a subliniat directorului Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Aurel Serdeșniuc.
AUREL SERDEȘNIUC, directorului Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul: „Astăzi tinerii, cu regret constatăm, cei de la nivel profesional tehnic, că nu prea își doresc să continuă studiile în domeniul agricol. Mai mult tind spre IT că îi un trend acesta. Noi ne-am dori ca aceste două – și agricultura, și să îmbinăm cu trend-ul acesta de IT. Avem nevoie de puțină digitalizare în agricultură și aici chiar avem nevoie de sprijinul ministerului să demonstrăm tinerilor că agricultura se poate de făcut nu numai cu sapa, cum mulți își închipuie, dar ceva mai novator.”
O altă problemă cu care se confruntă domeniul este lipsa specialiștilor calificați. Acest lucru a fost confirmat de directorul Școlii Profesionale din Bubuieci, Zinaida Sajin.
ZIDAIDA SAJIN, directorul Școlii Profesionale din Bubuieci: „Instituțiile profesional-tehnice, școli profesionale, de fapt vin ca să completeze colegiile, inclusiv Universitatea Agrară sau specialiștii, fiindcă ramura aceasta se confruntă și cu un deficit de muncitori calificați în domeniul agricol și noi suntem cei care putem să-i pregătim și să le oferim studii de calitate la nivelul anului 2023.”
Potrivit experților, în data de 23 de ani, numărul persoanelor care muncesc în sectorul agricol din țara noastră a scăzut cu aproximativ 600 de mii. În același timp, producția agricolă a crescut considerabil per angajat. Sporirea acesteia se datorează intensificării muncii oamenilor, prin utilizarea tehnologiilor, utilajelor și a cunoștințelor.