Sprijin pentru fermierii afectați de crizele anului 2022
2.192 de fermieri afectați de crizele anului 2022 vor primi ajutor unic din partea statului. Datele au fost prezentate, în cadrul unei conferințe, de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. În acest sens, autoritățile au alocat 200 de milioane de lei.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Agenții economici care gestionează suprafața de până la 100 de hectare, ei au un coeficient I. Adică toată suprafața lor este eligibilă de a fi subvenționată din aceste 200 de milioane. De la 101 hectare până la 300 coeficientul este 0,9 și tot așa în descreștere, deci de la 1.501, deoarece este un plafon general per regulament. Iarăși, din considerentul ca să-i ajutăm pe cei micro, mici, mijlocii.”
În același timp, ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au semănat culturi de prima grupă.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Suprafața eligibilă este de 164,8 mii hectare la care se vor împărți acele 200 de milioane, dar suprafața totală acumulată este de 601,2 mii hectare și suprafața terenurilor agricole ocupate cu culturile cerealiere este de 220,5 mii hectare. Repartizarea pe culturi putem să o spunem, deci avem grâul cu 193.936 mii de hectare, orzul cu 25.948 hectare. Avem ovăzul cu 190 hectare și avem triticale – 394 hectare.”
La rândul său, directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, a declarat că instituția a întocmit deja listele preliminare a potențialilor beneficiari.
DIANA COȘALÎC, directorul adjunct al AIPA: În cazul în care fermierul nu este de acord cu suprafața eligibilă calculată preliminar. Acesta poate reacționa la notificarea publică prin contactarea angajaților Agenției și în termen de cinci zile să elucidăm toate circumstanțele. În cazul în care potențialii beneficiari nu vor reacționa la notificarea publică efectuată de AIPA, aceasta va fi considerată ca acceptată tacit de către potențialul beneficiar și suprafața stabilită va fi luată ca bază la calcularea cuantumului financiar per entitate.”
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în total au fost depuse peste 2.200 de cereri.