Sandu, despre dezvoltarea agriculturii: „Încercăm să deschidem noi piețe”
Agricultura din Republica Moldova poate deveni competitivă doar cu sprijinul partenerilor externi și dorința fermierilor de a-și reorienta afacerile, în contextul schimbărilor climatice. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „Vocea Basarabiei”. Ea a mai subliniat că, în fiecare deplasare în străinătate, încearcă să convingă investitorii că statul nostru are un potențial enorm de dezvoltare.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: ”Noi încercăm să deschidem piețe. Noi încercăm să susținem întreprinderile mici și mijlocii. Noi încercăm să aducem investitori străini în toate vizitele externe pe care le am. Am discuții cu investitorii de acolo. Încerc să le prezint Republica Moldova ca un loc potrivit pentru investiții. Nu întotdeauna reușesc, că uneori mie îmi spun investitorii străini: „când o să deveniți stat membru al Uniunii Europene, atunci noi o să venim, pentru că atunci o să avem siguranță. Acum nu sunteți o țară suficient de sigură.”
Maia Sandu a explicat că investițiile străine vor permite deschiderea mai multor întreprinderi de prelucrare a produselor agroalimentare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: ”Statul nu o să deschidă întreprinderi. Nu există așa ceva. Trebuie să fie investiții private. Noi am fi foarte bucuroși să vedem investițiile moldovenilor acolo și vedem unele, inclusiv din diasporă. Încercăm să atragem, să prezentăm oportunitățile de investiții, să susținem, să cofinanțăm sau investitorii străini. Exact de asta merg și discut cu investitorii străini, pentru că vreau ca ei să vină, să deschidă întreprinderi de prelucrare a fructelor, de procesare a lactatelor și așa mai departe, în localitățile noastre, pentru că agricultura noastră nu o să se dezvolte dacă nu o să avem o industrie de prelucrare.”
În același timp, un alt aspect important pentru dezvoltarea sectorului este revizuirea modalității de acordare a subvențiilor, spune șefa statului.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: ”Sunt totuși două miliarde care se acordă, iată, în 2023, subvenții în agricultură, dar este important ca aceste subvenții să ajungă la întreprinderi cu potențial, pentru că subvențiile în agricultură nu sunt un program de asistență socială. Pentru programul de asistență socială avem ajutor social și alte forme. Subvențiile în agricultură se oferă sau ar trebui să se ofere companiilor care au nevoie, acum, de un pic de sprijin ca după asta, peste un an, doi, trei să devină profitabile, să plătească impozite la buget, dar dacă noi analizăm cum s-au acordat subvențiile, în ultimii 20 de ani, nu o să vedem legătură puternică între susținerea din partea statului și mai departe contribuția acestor companii care au beneficiat de susținere din partea statului la același buget.”
Potrivit Maiei Sandu, în contextul schimbărilor climatice, mai mulți fermieri din țara noastră, în special cei din zona de sud, trebuie să-și reorienteze afacerile și să planteze culturi rezistente la secetă.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: ”Asta înseamnă că trebuie să ne gândim ce putem crește ca să câștigăm. Ce metode folosim ca și în condiții de secetă să putem să obținem roadă, pentru că, dacă cineva, crede că va semăna aceleași lucruri și va avea pierderi, în fiecare an, și statul va veni și va compensa aceste pierderi. Acesta nu ne duce nicăieri. Nici pe omul de afaceri, nici pe noi ca stat, ca societate.”
În acest an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat mai multe măsuri de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră. Este vorba de dezvoltarea sistemelor de irigare, pentru a spori competitivitatea în regiune și diversificarea măsurilor de subvenționare. În același timp, au fost alocați , din Fondul de Rezervă al Guvernului, suport financiar în valoare de 200 de milioane de lei, bani destinați fermierilor care au fost afectați de crizele anului 2022 și oferit ajutor umanitar extern sub formă de motorină.