Agricultura 4.0 – Digitalizarea livezilor. Calea de acces spre piețele de export

Criza regională și multiple bariere de comercializare a producției agricole sunt, în prezent, cele mai mari impedimente pentru exportatorii din Republica Moldova. Acest lucru îi provoacă, pe mulți dintre ei, să identifice cele mai inovatoare soluții de modernizare a afacerilor care, la rândul său, oferă posibilitatea de a produce marfă de o calitate superioară, cucerind astfel piețele externe.

Un exemplu demn de urmat, la acest capitol, este cazul a cinci producători din raioanele Telenești și Șoldănești. Unindu-și eforturile, gospodarii au inițiat o livadă super intensivă cu o infrastructură de post-recoltare, iar datorită muncii depuse, aceștia reușesc să-și exporte fructele nu doar în Europa, dar și în țările Orientului Mijlociu.

Vitalie OBRIJANU, antreprenor: ”Suntem cinci producători agricoli care au înființat plantații multianuale de mere și de cireși. Din 2012 am început acest business și mai târziu, crescând de la sine, alăturându-se și alți producători, am consolidat aceste capacități pentru a merge mai departe și de a face și o infrastructură post-recoltare. Acum avem 45 de hectare de măr. Avem 14 hectare de cireș și avem 80 și ceva hectare de vișină.”

Reieșind din propria experiență, Vitalie Obrijanu a oferit și câteva sfaturi utile pentru începătorii în acest domeniu.

Vitalie OBRIJANU, antreprenor: ”În primul și în primul rând să urmărească tehnologiile noi. Să fie în pas cu cerințele. Să înțeleagă că în piață nu sunt doar vânzători, dar sunt și cumpărători și acest lucru dictează condițiile pieței. Suntem nemijlocit legați de cerere și de ofertă. Orice afacere începe cu un plan de activități, un business plan. Dacă plantezi o livadă, asta nu înseamnă că este cheia succesului. Presupune în sine un proces mult mai amplu și mult mai complex. E muncă, muncă și iarăși muncă.”

Potrivit mai multor studii internaționale, digitalizarea sectorului agricol poate valorifica la maximum era digitală, îmbunătățind astfel sustenabilitatea și rentabilitatea operațiunilor agricole, abordând în același timp aspecte presante, cum ar fi securitatea alimentară și schimbările climatice.

 

 Această emisiune este realizată cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.

www.optimproject.md