Concursul ”Polobocul de Aur 2023” și-a desemnat câștigătorii
Concursul „Polobocul de Aur 2023”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul de premiere a avut loc în cadrul ”Zilei Naționale a Vinului”. Regiunile participante, ale căror mostre de vin au fost apreciate înalt de către membii juriului, au fost: Ialoveni, Criuleni, Căușeni, Ungheni, Găgăuzia și Călărași. Premiul mare pentru câștigători a fost un butoi de 100 de litri.
Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, pentru a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă calitativ, instituția îndeamnă gospodarii să prezinte rodul muncii și măiestriei lor – vinul, la concursul „Polobocul de Aur”, încă din anul 2002. Vinul este apreciat de către degustători profesioniști, iar cei mai iscusiți producători ai vinului artizanal sunt premiați.
SERHIU HAREA, președintele Camerei de Comerț și Industrie:”Ne bucurăm să fim astăzi alături de dumneavoastră. Să scoatem în evidență micii noștri producători, țăranii noștri care prin sudoarea lor creează această licoare care trece peste hotare cu imaginea țării noastre. Vreau să le mulțumesc tuturor țăranilor noștri care produc acest vin de casă, care îndrăznesc să participe la acest concurs pe parcurs la 20 de ani, având peste 9.500 de probe și având peste 250 de învingători. Sperăm ca, an de an, această tendință să crească, iar vinul nostru de casă să fie din ce în ce mai bun.”
Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că tradiția de a produce vin este în sângele fiecărui moldovean. Din acest motiv, fiecare gospodar are posibilitatea de a-și transforma pasiunea într-o afacere profitabilă.
VLADIMIR BOLEA, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Sunt onorat să fiu astăzi la acest concurs. Felicitări oamenilor care s-au gândit să facă un astfel de concurs. Eu sunt din Carabetovca, din sudul Republicii Moldova. Un sat în care tradiția producerii vinului de casă este în sângele fiecărui cetățean. Ca atare, acest concurs este un concurs despre gospodari, pentru că în sate, bărbații, după ce se face vinul, se întâlnesc unul cu altul, merg prin beciuri unul la altul și alături, tradițional, sunt nuci, brânză de oi, niște murături, o bucățică de carne. Asta este tot pachetul tradițional care face parte din pachetul de degustare a vinurilor la gospodari, în beciurile la fiecare dintre ei. Am ferma convingere că cei care au participat și s-au înscris vor continua, mulți dintre ei, mai ales cei care au ajuns învingători. Vor continua tradiția lor de a produce și vor prinde gustul acestei victorii și vor deveni ulterior mici producători autorizați.”
La etapa I-a a celei de-a XXI-a ediții a concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur” au participat peste 450 de persoane fizice care au prezentat probe ale vinurilor produse în condiții casnice. Pentru degustarea republicană au fost prezentate 127 probe, selectate în cadrul degustărilor regionale.
Pe parcursul a celor 20 de ediții ale concursului ”Polobocul de Aur” au fost prezentate aproximativ 9.500 de mostre de vin, dintre care peste 200 au devenit învingătoare.