Moldova va găzdui cel de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului
În perioada 2-4 octombrie, la Dijon, Franța, și-a desfășurat lucrările Adunarea Generală a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).
Republica Moldova a înaintat propunerea de găzduire a celui de-al 46-lea Congres Mondial al OIV pentru anul 2025. Statele membre ale OIV au agreat decizia de organizare a primului congres global OIV din cel de-al doilea centenar al OIV în Republica Moldova, decizie salutată de comitetul executiv și adunarea generală a organizației.
Astfel, Republica Moldova va fi gazda onorabilă a Congresului Mondial al Viei și Vinului (OIV) în anul 2025, cel mai grandios și important eveniment al prestigioasei organizații internaționale a statelor vitivinicole. Este un anunț grandios pentru țara noastră, făcut chiar în preajma Zilei Naționale a Vinului și care reprezintă un testament al angajamentului și contribuției Republicii Moldova la sectorul vitivinicol.
Înființată în 1924, OIV are rolul esențial de a armoniza și standardiza sectorul vitivinicol la nivel mondial, oferind suport și asistență prin intermediul unei rețele extinse de peste 1000 de experți internaționali din cele 50 de state membre. Cu ocazia marcării Centenarului OIV anul 2024 a fost declarat drept „Anul Internațional al Viei și Vinului”, care va fi sărbătorit cu o serie de evenimente prestigioase la nivel mondial, sub genericul: „VIA ȘI VINUL DE MÂINE”.
„Găzduirea Congresului OIV în 2025 în Republica Moldova este nu numai o onoare extraordinară, dar și o responsabilitate și o oportunitate excelentă de a reflecta dedicarea și pasiunea Moldovei pentru vinicultură. Anticipăm cu nerăbdare și responsabilitate evenimentele care vor avea loc în anii următori, dar suntem încrezători că Congresul OIV din 2025 va fi un moment central pentru industria vinului din Moldova, consolidând reputația și vizibilitatea vinurilor noastre excepționale la nivel global”, a declarat Andrian Digolean, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Corina Călugăru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, a subliniat:
„Acest eveniment oferă o platformă unică pentru a expune tradiția și inovația Moldovei în producția de vin, celebrând în același timp legătura strânsă și contribuția activă a țării noastre la comunitatea vitivinicolă internațională.”
Reflectând asupra celor zece ani de existență a Vinului Moldovei, Diana Lazăr, Directoarea industriei vitivinicole și a turismului, în cadrului proiectului RCRA finanțat de USAID, a menționat: „Vinul Moldovei a promovat neobosit calitatea, sustenabilitatea și inovația în ultimul deceniu. Congresul OIV găzduit de țara noastră va fi un eveniment emblematic, semnificând colaborare și angajamentul de a consolida și mai mult statutul Moldovei ca actor important și respectat în peisajul vitivinicol global.”
Reușita remarcabilă vine să încununeze succesele înregistrate de industria vitivinicolă în ultimul deceniu de reformă și evoluție, parte a campaniei „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei”, celebrate în cadrul Zilei Naționale a Vinului din 7-8 Octombrie 2023.
Din componența delegației noastre a făcut parte și Diana Lazăr, șefa Industriei vitivinicole în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) finanțat de USAID, Ștefan Iamandi, reprezentant ONVV și Corina Călugăru, ambasadorul Republicii Moldova în Franța.