Scăderi considerabile la petrol timp de o săptămână
Cotaţia petrolului Brent a scăzut luni cu aproximativ 2 la sută, până la 90,78 dolari, un minim al ultimelor trei săptămâni, iar marţi dimineaţa a coborât şi sub nivelul de 90 de dolari pe baril, transmite mold-street.
În prima zi de tranzacţionare a contractelor futures pentru petrolul Brent cu livrarea în decembrie, acestea au scăzut cu 1,42 dolari sau cu 1,5 la sută, la 90,78 dolari pe baril faţă de închiderea de vineri şi, de asemenea, cu aproximativ 4 la sută faţă de nivelul de închiderea de vineri a contractelor pentru noiembrie.
Acesta a fost cel mai mare declin procentual zilnic al petrolului Brent pe termen de o lună de la sfârşitul lunii mai, scrie Reuters. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,90 dolari sau cu 2,1 la sută, la 88,89 dolari pe baril.
Ambele valori de referinţă au consemnat a treia scădere zilnică şi cele mai reduse niveluri de închidere de la jumătatea lunii septembrie. Analiştii din domeniul energiei s-au referit la marcările de profit ale investitorilor, după ce preţurile ţiţeiului au crescut cu aproape 30 la sută în trimestrul al treilea, până la maximele ultimelor 10 luni.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, speculatorii americani şi-au sporit poziţia netă pe contracte futures lungi şi opţiuni la Bursele de mărfuri şi Intercontinentale din New York, până la cel mai mare nivel din mai 2022, potrivit Comisiei de tranzacţionare a mărfurilor din SUA.
Pe 4 octombrie 2023 se întruneşte comitetul OPEC+ JMCC și, deși grupul a lăsat ușa deschisă pentru revizuirile lunare, există puține perspective de a se recomanda creșterea producției de petrol cel puțin până anul viitor, în timp ce reducerile actuale ar putea fi, de asemenea, extinse la un moment dat și astfel menținut deficitul ofertei.
În același timp, dolarul american a urcat la maximul ultimelor 10 luni în raport cu un coş de alte valute, susţinut de opinia că ratele dobânzilor americane ar putea rămâne mai ridicate pentru mai mult timp, ceea ce ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de petrol.