Problemele agricultorilor, la scară națională. Ce vor întreprinde într-un final?
Sectorul agrar se confruntă la moment cu câteva probleme, destul de grave, după părerea fostul Ministru al Agriculturii, Ion Sula și anume cu faptul că subvențiile care au fost promise fermierilor din fondul de subvenționare a anului 2022, nu au fost încă achitate.
De asemenea, o altă dificultate este logistica și anume cheiurile de pe râul Prut, care ar fi fost bine să fie folosite direct de producătorii agricoli.
Ion Sula, fost ministru al Agriculturii: “Practic după recoltarea cerealelor din prima grupă avem o situație când exportul, practic este blocat. Este blocat din punct de vedere că piața, sau prețurile la producția cerealieră sunt foarte mici, iar producătorii sunt nevoiți astăzi, ca să comercializeze subcostul de producție.”
Condițiile climaterice din acest an le-a cam dat bătăi de cap agricultorilor. Pe lângă anul secetos și roadă puțină la unele culturi, prețurile la inputuri rămân a fi la fel de mari, iar agricultorii nu pot face față cheltuielilor. Ei sunt nevoiți să procure produsele de uz fitosanitar pe datorie, doar în așa mod își pot întreține investițiile.
Andrei Dînga, fermier din raionul Ștefan Vodă: „Anul acesta, aș menționa că într-adevăr este un an complicat, chiar și climateric, fiindcă centrul și sudul Republicii Moldova a fost afectat grav de secetă, în special grupa a doua. În unele regiuni, porumb nu există deloc, iar pentru floarea-soarelui avem randamente foarte mici, dacă vorbim în special de zona Ștefan Vodă – Căușeni, dar cred că și tot sudul. Vorbim de floarea-soarelui, de la 500 de kilograme până la o tonă jumătate. Este un randament foarte slab la costuri foarte mari.”
Ion Sula, fost ministru al Agriculturii: “Angajații ne spun nouă că nu mai pot rezista de la lună la lună, merg în magazine și cumpără pe datorii și bine că proprietarii de la magazin le dau marfa pe datorie că un pot de la lună la lună să se întrețină, iar noi discutăm despre investiții. Dar cum să atragi tinerii în sector? Nu mai vor să vină să investească, pentru că trebuie să existe și o politică fiscală, unde să le asigurăm că odată ce fac anumite investiții, fie cinci ani de zile ești scutit de impozite, sau există un impozit unic în agricultură. Noi înțelegem foarte bine că nu poți avea o activitate economică, fără a plăti impozite.”
Pentru data de 21 octombrie, fermierii urmează să organizeze un Congres republican, unde se va discuta despre situația din sectorul agrar și următorii pași ce vor fi întreprinși pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.