„Eu în pictură îmi găsesc liniștea, pentru că atunci când pictez o icoană parcă sunt într-o transă. Nu aud, nici nu vorbesc, nici nu doresc nimic, doar să pictez. Vorbesc cu Dumnezeu”, menționează pictorul.
La vârsta de doar 9 ani a pictat pereții Mănăstirei Curchi, iar acum, biserica din satul Vrănești a devenit pentru el a doua casă. Anume aici vine după ore și se dedică picturii neobizantine. Este povestea lui Siluan Dumitrașcu, elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sîngerei, relatează NordNews.
„De la 3 ani pictez, talentul l-am moștenit de la tata, iar prima dată când am început să pictez aveam doi ani de zile. În mare parte am pictat bisericile și mănăstirile cu tata, iar prima mănăstire care am pictat-o cu tata este Căpriana”, spune Siluan Dumitrașcu.
Băiatul cu nume de sfânt nu încetează să uimească. În doar o noapte a reușit să aștearnă pe pânză chipul sfântului Siluan.
„Această icoană cu Sfântul Siluan am pictat-o timp de o noapte la clopotnița bisericii din satul Vrănești. Am pictat-o pentru că îi port numele și m-a impresionat foarte tare povestea sa. În tinerețe a intrat în plăcerile tinereții și aproape a omorât un om. A fost demonizat șase luni de zile, iar un preot din Ucraina l-a dus pe muntele Athos să se pocăiască”, spune pictorul.
Familia Dumitrașcu ține la artă și credință. Deja patru generații la rând se dedică bisericii și lui Dumnezeu.
„Siluan cu tăticul lui pictează în biserică, eu la rândul meu cânt în biserică, mămica la fel cântă în biserică. Mi-am adus aminte din trecut, când era casa în reparație, pereții erau cu fon alb, vin acasă și văd pe pereți cruci și răstigniri, îmi venea și să râd, și să plâng. Eu ca mămică îl voi susține mereu, îi voi oferi tot sprijinul, îl voi ajuta să-și desfacă aripile să zboare pe un drum frumos și plin cu succese”, declară Ina Dumitrașcu.
La liceul „Olimp” din Sîngerei, acolo unde studiază Siluan, a fost organizată și o expoziție pentru a promova talentul elevului în vârstă de 14 ani.
„ Siluan pictează și biserici. La vârsta lui, fiind elev în clasa a șaptea, îmbină foarte bine pregătirea lui cognitivă cu acest frumos talent. Pentru instituția noastră este o mândrie și chiar am venit cu această frumoasă inițiativă ca să promovăm expoziția de icoane, să știe toată lumea că la Liceul Teoretic „Olimp” este Siluan Dumitrașcu, elev în clasa a șaptea, care atât de frumos stă cu bunul Dumnezeu”, menționează directoarea liceului.
„Siluan este descoperit la noi în liceu încă din clasele primare ca un tânăr artist în iconografie. Ar fi foarte bine ca țara să aibă în vedere că sunt așa copii care trebuie promovați și ajutați pentru că el pictează. În satul de baștină, cine îl cunoaște, îi cumpără lucrările, iar cu banii pe care-i câștigă el își cumpără culori ca să poată lucra”, spune Ludmila Aramă.
„Tema credinței a fost cea care întotdeauna mi-a luminat sufletul și la intrare în liceul dumneavoastră, uitați-vă ce expoziție frumoasă, ca o binecuvântare, m-a mișcat până la lacrimi creația acestui tânăr, Siluan Dumitrașcu”, zice Claudia Partole.
Și colegii îi apreciază talentul, dar mai ales sufletul bun a lui Siluan. Deși nu duce lipsă de clienți, majoritatea lucrărilor realizate de el sunt oferite gratuit.
„Siluan este un coleg foarte bun, are un talent foarte mare în pictat icoane și restul desenelor. Poate realiza un desen foarte realistic sau destul de creativ.”
„Cred că este cel mai talentat copil de la noi din clasă. Este un coleg foarte bun și ai ce discuta cu el. Pot să spun că îmi place enorm cum desenează, talentul său este miraculos și vreau să-l susțin mai departe.”
„Dacă sincer, îl susțin foarte mult, ceea ce face este minunat și nu toți au acest talent. Vreau să-l susțin mai departe pentru că va ajunge ceea ce noi niciodată nu vom deveni”, spun elevii.
Siluan Dumitrașcu are multe planuri pentru viitor, iar cel mai mare vis al său este să ajungă pe muntele Athos, acolo unde spune el, va fi și mai aproape de Dumnezeu.