Cum se face vinul de casă la sate / VIDEO
Moș Ionică Ciorneac a muncit toată viața, împreună cu soția sa, ca să aibă o gospodărie amenajată și călduroasă. Din ogradă nu putea lipsi nici vița de vie, la care ține foarte mult. O curăță cu grijă de cu primăvară, iar toamna culege strugurii aromați și suculenți pentru a face vinul așa cum e tradiția la nordul Moldovei, relatează TV Nord.
Poama se culege imediat după Ziua crucii, care este pe 27 septembrie. Moș Ionică spune că anume atunci strugurii sunt dulci și numai buni pentru vin. Această perioadă îi amintește și mai mult de cei patru nepoți ai săi, care sunt deja mari și stabiliți cu traiul peste hotare.
ION CIORNEAC, locuitor al satului Sofia, raionul Drochia: „Am fată născută de 27, de Ziua Crucii și taman atunci se culege și poama. Fiindcă nivelul zahărului crește până atunci, dar dacă o culegi mai devreme, înseamnă că e mai acră. Când nepoții deja se mai ridicase tot: dă tătuni să te ajut. Aveam nepoți micuți de clasa 2-3-a și: Dă să-ți duc măcar căldarea. Asta dacă sus nu-i dam voie, pe scară, că-s copii.”
După ce culege strugurii, Moș Ion îi dă printr-un zdrobitor. După care îi turnă într-un vas mare și îi lasă pentru câteva zile.
ION CIORNEAC, locuitor al satului Sofia, raionul Drochia: „Dacă are un fel de țânțărași, ies de asupra, înseamnă că se face fermentarea. Înseamnă că începe a se descompune drojdia și dacă se formează drojdia și dacă lăsăm mai mult el se înăcrește. Dar ca să nu se înăcrească, să-l scoatem curat îi dăm drumul la must. Am cărat mustul și l-am dus în beci. Proces de fermentare acolo merge și doamne ferește acolo să intre când este și dacă nu e aerisire, moare.”
Moș Ionică susține că vinul de casă face parte din frumoasele obiceiuri ale moldovenilor. Acesta spune că ospitalitatea oamenilor din Moldova este definită inclusiv de paharul de vin cu care își întâmpină oaspeții.
ION CIORNEAC, locuitor al satului Sofia, raionul Drochia: „Dacă vine un oaspete, un președinte, în ospeție la noi, nu tot cu un pahar de vin îl primește? Așa este natura omului, o gălușcă, o plăcintă, tot este mâncare națională și fiecare ține la națiunea lui. Nu facem pilav ca uzbecii, noi avem ale noastre.”
Republica Moldova are o industrie a vinului bine dezvoltată, cu o suprafață de 148.500 hectare de vii, din care 107.800 de hectare sunt folosite pentru producția comercială. În țară mai există încă 6 soiuri locale de struguri și anume Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră, Fetească Neagră, Plavai și Viorica.