„Nu există premise pentru micșorarea tariful la gaze până la 13-14 lei, în ciuda declarațiilor unor funcționari publici”, spun șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, invitat la emisiunea „Puterea a Patra”, de la postul N4.
Acesta a declarat că, pentru o eventuală reducere a tarifului, Moldovagaz trebuie să achiziționeze gaz cu un preț de minim $550 pentru 1 000 m3.
Acest lucru însă, potrivit lui Ceban, nu este posibil, chiar dacă Energocom cumpără gaze cu $430, pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocarea în depozitele din Ucraina, injectare și extragere, care, la fel, influențează prețul de cumpărare.
Vadim Ceban, directorul Moldovagaz: „Dacă va fi un preț comunicat de la Energocom și vom vedea în factură, despre prețurile care se încadrează în limitele care ne permit să ne adresăm cu o eventuală micșorare, evident vom merge. Dar n-avem aceste premise. Pentru că este una când se declară la ce preț, astăzi, Energocom cumpără gaze naturale și livrează către Moldovagaz și al doilea subiect ce factură noi obținem de la Energocom în fiecare lună, până la data de 20. Factura ceea diferă și diferă cu mult, comparativ cu prețurile anunțate. Am văzut în mass media că 430, 450. Factura este mult mai mare. Nu vă spun precis, dar, după prognoză și după cum văd eu, pot presupune că peste $600 pentru trimestrul IV. Pe când, dacă vorbim despre o eventuală reducere prețul limită de la care se pornește reducerea este $550. Orice preț de achiziție mai jos de $550 pentru trimestrul IV ne permite adresarea către Agenție cu o eventuală micșorare.”
Vadim Ceban a respins declarațiile unor voci care spun că, în perioada rece a anului, ar urma să fie micșorat tariful la gaz până la 13 lei. Acesta a declarat că faptul că Energocom achiziționează gaze naturale din Grecia la $430 nu este sufficient.
Vadim Ceban, directorul Moldovagaz: „Nu este real acest lucru, pentru că văd diferite speculații. Faptul că în Grecia se cumpără cu $430. Acest preț, cu toate costurile de transport, plus stocarea în Ucraina și consumul în perioada rece a anului, plus transport, injectarea și apoi extragerea și aducerea până la hotar, sunt anumite costuri. Și, respectiv, aceste costuri nu ne permit să avem un prețuri mai jos de 550. Nu sunt așa prețuri.”
Pe 22 august, membrul consiliului SA Energocom, Alexandr Slusari, a declarat că întreprinderea a cumpărat gaz ieftin, astfel că s-ar putea crea premise pentru micșorarea tarifului la gaze până la 13 lei.