Mii de pești zac în nămol sau plutesc morți pe suprafața apei unui iaz din comuna Pepeni, raionul Sîngerei. Potrivit oamenilor, de vină ar fi agentul economic în gestiunea căruia se află iazul și care ar folosi în exces apa pentru irigarea terenurilor pe care le deține, transmite NordNews
„Pește mort, muște și pericol pentru natură și sănătatea localnicilor. Camera nu poate transmite duhoarea de la malul iazului care seacă”, a relatat Victor Gaideec, reporter NordNews.
„Iată pericolul-trei tone de pește. Acum îl mănâncă păsările. Priviți ce este aici!”, a spus un localnic.
Oamenii spun că mirosul de pește în proces de putrefacție este greu de suportat. Grav este și faptul că fântânile din sat seacă odată cu iazul.
„Acum noi ce facem cu iazul. Apă în fântâni nu este. Eu locuiesc mai în deal. În fântână este apă doar la nivelul căldării. Asta este toată apa”, a adăugat un alt bărbat.
Localnicii susțin că agentul economic a secat iazul cu bună știință, iar pentru a nu trezi și mai mult nemulțumirea oamenilor, pompează apa pe furiș.
„Au supt toată apa din iaz. Ne-am adresat de mai multe ori la ecologia din Sîngerei, peste tot. S-a îngrămădit lumea, dar nu se rezolvă nimic. El își face mendrele lui. Primăvara aceasta am fost la pescuit, era apă, se vede câtă apă era. Nu a durat o lună, ei pompau noaptea apa, noi am venit la ora 5.00 și ei pompau apa din iaz. Catastrofă, iată ce înseamnă, noi n-avem o vacă unde să o adăpăm.”
„El are sondă de pompare, el a avut de unde pompa apa, el pompează de la sondă. Ideea lor a fost să aducă sonda aici să sece iazul când încă trăia tatăl lui. După ce a adus pompa aici, a săpat o gaură de vreo cinci metri pentru a aduce toată apa aici. Când ajunge nivelul apei la un metru și jumătate ei trebuie să oprească de pompat, la țeava de pompat să pună o plasă pentru a nu atrage peștele. A avut niște restricții, le spun pe cele pe care le cunosc. Și ar trebui să planteze copaci pe ambele maluri”, au mai spus sătenii.
Consilierul local și raional Oleg Cernei susține că acțiunile agentului economic sunt ilegale.
„Această construcție este neautorizată, fiindcă este construită pe domeniul public, fără certificat de urbanism și fără autorizație de construcție. Oamenii au sesizat de câteva ori despre problema în cauză, dar avem ce avem. Deci, este o neglijență și am impresia că este o cârdășie a domnului primar cu „Accesal Grup” și cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului”, a declarat Oleg Cernei.
Oleg Cernei a adăugat că agentul economic cu pricina nu a respectat niște condiționalități, precum sădirea de copaci sau salubrizarea teritoriului. Acesta susține că va sesiza Procuratura Raionului Sîngerei.
„Asistăm la un dezastru ecologic. Este o bombă ecologică aici în Pepeni, care este unicul bazin acvatic cu o suprafață de 51 de hectare. Bazinul acvatic este exploatat de SRL „Accesal Grup”, care pe parcursul a doi ani de zile exploatează cu încălcare gravă a regulamentului de exploatare a bazinului acvatic”, a adăugat Cernei.
Primarul comunei nu a venit la adunarea cu localnicii. La telefon, acesta a declarat jurnaliștilor că nu poate interveni în soluționarea problemei.
„Agentul economic, deja de trei luni nu mai pompează apă. Din luna iunie nu mai pompează apă. Cu părere de rău, noi, administrația publică locală nu avem pârghii legale, nu putem face nimic. Poate interveni Apele Moldovei. 03.41 MUSCA Pământul aparține primăriei, digul aparține agentului economic și apa –Apele Moldovei”, a declarat Oleg Rotaru, primarul com. Pepeni, r-nul. Sîngerei.
Agentul economic care este acuzat de oameni de secarea intenționată a iazului neagă acuzațiile. Acesta nu a fost prezent la fața locului și a refuzat să discute cu jurnaliștii la telefon.
Totodată, reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului din Sîngerei ne-au declarat că secarea iazului este o consecință a lipsei de precipitații.
„Clar că situația este critică și este dureros, dar nu avem precipitații și izvoarele au secat. El are autorizație eliberată de Agenția de Mediu. Are dreptul să pompeze, dacă nu greșesc -75 de mii de cuburi de apă, dar el nu a pompat această cantitate nici anul acest, nici anul trecut. Ultima dată a pompat în luna mai și de atunci nu a mai făcut-o”, a conchis Anatolie Motruc, inspector șef la Inspecția pentru Protecția Mediului Sîngerei.
Vara lui 2023 în R. Moldova a fost una cu zile de arșiță. În unele săptămâni, termometrele au indicat aproape 40 de grade. Și actuala lună septembrie ar putea fi declarată una dintre cele mai calde din istorie. Sunt așteptate maxime de peste 30 de grade celsius.