Cultivatorii de cereale din Bulgaria pun capăt protestelor
Cultivatorii de cereale și procesatorii agricoli bulgari au pus capăt protestelor lor de două zile la nivel național. Demonstrațiile au fost provocate de ridicarea interdicției asupra importurilor de alimente ucrainene de către Parlamentul bulgar pe 14 septembrie, transmite BTA.
Comitetul de inițiativă al protestelor a avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului la Consiliul de miniștri, la care cele două părți au convenit să semneze un memorandum privind cele cinci cereri ridicate de protestatari. Fermierii cer două termene în Acordul cu Guvernul pentru a-l semna.
Primul termen se referă la a patra cerere pe care fermierii care protestează au ridicat-o Adunării Naționale, Consiliului de miniștri și președintelui. Comitetul de inițiativă insistă ca ajutorul de minim 71 de milioane de leva să fie distribuit în părți egale producătorilor de struguri, cartofi, zmeură, plante cultivate în sere și tutun, crescătorilor de animale și apicultorilor până la sfârșitul lunii septembrie.
Al doilea termen se referă la cea de-a doua cerere – vor plata către producătorii agricoli, până la 30 septembrie, a sumei totale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina, casarea plafonului sprijinului financiar și plata imediată a ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi au fost distruse în întregime de dezastre.
Președintele Asociației Naționale a producătorilor de cereale, Ilia Prodanov, care face parte din comitetul de inițiativă al protestelor, a declarat: „Cererea noastră este ca banii să fie plătiți până la 30 septembrie, în timp ce propunerea guvernului este să plătească suma totală de până la 213 milioane de leva până la 6 octombrie”.
Miercuri, la începutul reuniunii Consiliului de miniștri, prim-ministrul Nikolay Denkov a declarat că guvernul a arătat cum va continua să lucreze în viitor – „prin angajamente concrete pe care le poate îndeplini și căutând cele mai bune soluții la probleme prin negocieri”. Potrivit premierului, angajamentele asumate de Guvern urmează să fie conturate ca documente, care vor fi semnate de reprezentanții guvernului, astfel încât să fie clar cine le va pune în aplicare.
Denkov a mai spus că, la ședința de guvern de miercuri, Cabinetul a oferit fermierilor 63 de milioane de leva suplimentare. Procedurile de primire a fondurilor vor fi facilitate astfel încât banii să ajungă la fermieri cât mai curând posibil. Cabinetul lucrează, de asemenea, pentru a rezolva problema importului de floarea-soarelui din Ucraina. Nu vor exista importuri de floarea soarelui din Ucraina decât dacă cantitatea este reglementată de o cotă, a declarat Denkov.