Avem tot mai puține animale în gospodării / VIDEO
țarcurile de lângă casă a scăzut, în medie, cu șase la sută în acest an, arată statistica oficială. Prețurile mici pentru lapte și carne îi determină pe crescători să renunțe la această activitate, iar din această cauză producătorii de lactate sunt nevoiți să importe materia primă din afara țării, relatează TV Nord.
Valeriu Popa, de 8 ani este fermier în satul Heciul Nou din raionul Sîngerei. Bărbatul spune că față de acum 10 ani, numărul animalelor a scăzut de aproape două ori.
VALERIU POPA, fermier, s. Heciul Nou, r. Sîngerei: „Aici este Heciul Nou. – Câte vaci aveți? 60 avem. – Deci pe tot satul sunt 60 de vaci? Da, partea cealaltă mai sunt acolo 30 de vaci, cam așa. La 10 ani în urmă, erau și 80, și 90 și la 100 ajungea partea cealaltă, partea aceasta peste 100, ajungea și la 130. Aici în sat era fermă de vaci, pe timpul Uniunii Sovietice? Da, iaca de la deal, vă spun adevărul, iaca uitați-vă unde sunt copacii era fermă de vaci, dar sa desființat.”
Valentina Burlacu din satul Elizaveta, municipiul Bălți este unica din mahala care mai are vaci, totul de dragul copiilor și nepoților, pentru a le oferi produse de calitate.
VALENTINA BURLACU, locuitoare a satului Elizaveta, municipiul Bălți: „Nu îți iese așa, dar fiindcă sunt copiii, dar să mă duc cu laptele cela de la magazin și cu al nostru, nu se combină, cum să zic, nu este acela lapte. – De asta și mai țineți? Mai țin că mai am și un băiat și de aceasta. La fiecare gospodărie erau vaci, dar acum iaca strada noastră nu are nimeni, poate mai ține vreo 2-3 păsări. – De ce nu țin vaci? Apoi unde să le duci la păscut, dacă nu ai unde, nu este imaș cum era înainte, cum se făceau la colhozuri, sovhozuri, dar acum ești bucuros așa să ții pentru tine.”
Locuitorii din Elizaveta își amintesc cu nostalgie de timpurile când la fiecare gospodărie erau câte 2-3 vaci, însă din cauza prețurilor mari la furaje acum nu mai este rentabilă această ocupație.
„Dacă este muncă pe degeaba, că să ții un animal trebuie să ai un folos ceva, dar așa ce, nu poți ținea vacă că ba nu îți dă voie să le paști acolo, este totul scump și când scoți munca ta, nu faci nimic, noi chiar singuri am avut vacă și nu faci nimic deja.”
„Foarte multe erau. – Dar acum? Fiecare om avea, acum nu este unde paște, nu este iarbă, foarte multe, fiecare om avea și câte 2 și câte 3 aveau, dar acum nu are nimeni. – Dumneavoastră ați avut vacă? Eu am avut, și 2 și 3. – Și de ce le-ați vândut? Fiindcă nu-i unde paște.”
„Erau aici, erau 3 cârduri, partea cealaltă erau 2, aici era 1, partea cealaltă iar 1 și apoi pe dealurile celelalte iar erau, ține lumea. Erau peste 500, dacă erau la fiecare câte vreo 60 de vaci în cireadă, erau vite. Iaca cireada nu are cine paște vitele satului, au rămas câteva vite și nu are cine. – Câte vaci sunt la moment? Aici dacă sunt vreo 30 de vite.”
Directorul fabricii de brânzeturi din raionul Rîșcani, spune că în ultimii 3-4 ani cantitatea de lapte produs în Republica Moldova a scăzut cu 35 la sută, de aceea procesatorii sunt nevoiți să importe materia primă.
GHEORGHE ANGHELUȚĂ, directorul fabricii de brânzeturi din raionul Rîșcani: „La noi în Moldova avem un deficit de producție a laptelui. Dacă este deficit nu e concurență, unde nu e concurență, nu este calitate și toate merg. Unde îi puțin lapte cresc costurile de achiziție, logistica, de aceea pentru noi e foarte important ca fermierii noștri să aibă lapte cât mai mult, calitativ, să nu trebuiască să-l importăm de peste hotare.”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea susține că ministerul va veni cu soluții astfel ca până în 2025 la un efectiv de vite să crească în ferme până la 20.000 de capete.
VLADIMIR BOLEA, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Obiectivul Ministerului Agriculturii în urma programelor care vor fi începute din octombrie anul curent 2023, este ca până în 2025 să ajungem la un efectiv de 20.000 de vaci mulgătoare în ferme, în alt productive care să producă cantitatea de minim 160.000 de litri de lapte, măcar un 40 la sută din consumul intern de lapte să fie garantat de producătorii din ferme de lapte.”
În Republica Moldova sunt înregistrate 60.000 de vaci mulgătoare, dintre care aproape14 mii sunt în cele 220 de ferme, unele cu un efectiv de 20-30 de capete, autorizate de ANSA.
SURSA: tvn.md