Fermierii, nevoiți să iasă cu producția în stradă pentru a-și câștiga existența
Vârsta nu reprezintă un obstacol pentru unii oameni de a-și dezvolta o afacere în domeniul agricol. Însă, nu de fiecare dată sectorul agricol reprezintă o sursă sigură de venit. Unii moldoveni sunt nevoiți să iasă cu producția în stradă pentru a-și câștiga existența.
Valeriu Rusu, din satul Ursoaia, raionul Căușeni și-a dedicat întreaga viață agriculturii. În fiecare toamnă, fermierul întâmpină aceeași problemă la etapa de comercializare, transmite studio-l.online.
Valeriu Rusu, agricultor, s. Ursoaia, r. Căușeni:“În toată Moldova e așa. Nu putem realiza produsele, nu lucrează fabricile, dar fabrica chiar de lucrează, ei strâng și au profitul lor.”
De asemenea, producătorii agricoli din Căușeni se plâng că per kilogram la prune a ajuns de râsul găinilor – 5 lei, preț afișat la tarabe în plină toamnă.
În condițiile în care costurile la toate inputurile au crescut simțitor, fermierii atenționează despre pericolul de a intra în faliment.
La finele săptămânii trecute, Valeriu Rusu era în stradă cu câteva lăzi de prună. Producătorul spune că anul acesta va rămâne doar cu munca.
Valeriu Rusu, agricultor, s. Ursoaia, r. Căușeni:“Peste tot este aceeași problemă. Cine mai are frigidere mai au o speranță, dar tot cu 6 lei o vor vinde (pruna), cum a și mai fost, an de an. Fabrica de conservări deja de cinci ani nu-și schimbă prețul: 1,50 – 1,80 –2 lei, mai mult nu.”
Anul trecut, Valeriu Rusu a defrișat câteva hectare de livadă de piersic. Tot el spune că dacă nu vor fi luate măsuri de către stat, producătorii de fructe din Moldova, riscă să intre direct în faliment.
Valeriu Rusu, agricultor, s. Ursoaia, r. Căușeni: „Am avut cinci hectare de persic și le-am defrișat anul trecut. Am avut caiși, la fel i-am defrișat. Au mai rămas să le defrișez și pe acestea (prunii), și asta este tot. Cu două hectare de pruni, am lemne pentru foc. Cât am putut am lucrat, tot așteptăm an de an să fie mai bine, dar nu prea se observă schimbări.”
Pentru a obține un preț mai avantajos, o parte din producătorii agricoli stochează fructele la frigider, iar în timpul iernii, le comercializează când prețurile sunt mai mari.