„Iarna aceasta va fi mult mai ușor decât a fost iarna precedentă”, susține Sergiu Tofilat, expert în energetică, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. Despre aceasta Tofilat a declarat în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Expertul a făcut și o estimare privind prețul la gaz pe care îl vor achita iarna aceasta moldovenii.
Sergiu Tofilat, expert: „Eu nu-s cu crezutul, mă aștept să coboare mai aproape de 13 lei, posibil și mai puțin. Ne uităm la două aspecte: astăzi tariful când e calculat, el ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic – 750 de dolari, prețul mediu, adică de la 1 ianuarie, iar noi în ianuarie, februarie, martie am consumat gaz scump și de aceea media anuală iese scumpă. Energocomul a cumpărat gaz cu 420 de dolari pe mia de metri cubi, deci, eu cred că vom avea o micșorare fie acum înainte de sezonul de încălzire și una la începutul anului, fie ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege, ca să nu ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic. Ianuarie deja a trecut, de ce să ne întoarcem în urmă și să punem media pe iarna trecută?”
Republica Moldova a început să stocheze și ea volume de gaze și pe teritoriul României. Aici, potrivit lui Tofilat, s-au grăbit autoritățile, cumpărând stocuri mari, știind că totuși se diminuează consumul de gaze.
Sergiu Tofilat, expert: „Iată aici voiam să ajungem. Deci, problema creșterii prețului la gaz a fost creată de Putin, dar noi data trecută am discutat acest aspect, haideți să-l recapitulăm, au fost greșeli și din partea ministerului condus de Andrei Spînu, a fost luat mai mult gaz decât aveam nevoie și tot dl Spînu a dat răspuns de ce. Înainte de iarna trecută, guvernul a făcut niște socoteli: dacă rușii n-o să ne dea gaz, hai să vedem din altă parte și hai să mai economisim. Există hotărârea de guvern privind sezonul de încălzire 2022-2023, acolo sunt scenarii, măsuri, îs vreo 17 măsuri, cum noi reducem consumul de gaz. În rezultatul implementării lor, tot ministerul a spus că nouă ne trebuie 480 de milioane de metri cubi de gaz pentru a ierna, dacă Termoelectrica, care-i principalul consumator, trece la păcură. 480 de milioane de metri cubi – ținem minte. Iarna a fost mai caldă iarna trecută, așa-i? Pe 19 ianuarie eu am postat, erau 19 grade.”
Începând cu 1 octombrie, 2022, consumatorii casnici au plătit 29,27 lei pentru 1 m3 de gaz. Ultima dată, tariful s-a micșorat în luna iunie, 2023. De atunci, consumatorii achită 18,06 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub de gaz.