Micii agricultori din sudul țării, în prag de faliment
Micii agricultori din sudul țării, în prag de faliment. Potrivit Asociației ”Forța Fermierilor” motivul ar fi recolta mizeră cauzată de secetă și lipsa de sprijin din partea statului. De asemenea, un alt motiv ar fi și prețurile mici la vânzarea culturilor de grupa a doua.
Într-un comunicat al Asociației ”Forța Fermierilor” se menționează că după refuzul prim-ministrului, Dorin Recean de a se întâlni cu agricultorii și de a discuta instituirea unui moratoriu de minim trei luni la achitarea datoriilor producătorilor agricoli, mulți fermieri sunt încrezuți că Guvernul acționează exclusiv în interesul unui grup îngust de magnați, care vor beneficia în urma distrugerii segmentului fermierilor micro, mici și mijlocii.
Comunicatul Asociației ”Forța Fermierilor”: ”Din cauza secetei din lunile iulie-august agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir, Basarabeasca și Leova recoltează între 0,4 și 1 tonă de floare soarelui per hectar. În același timp se așteaptă pierderi masive la porumb. Doar în raionul Cahul deja peste 7 mii ha de porumb au fost discuite, ceea ce înseamnă că de pe suprafața respectivă a fost recoltată numai masa vegetală pentru siloz, fără nici un bob de porumb. Situația similară se așteaptă și în raioanele Hîncești, Cimișlia, Căușeni și Ștefan Vodă, unde abia este începutul recoltării.”
După mai multe zile de proteste ale agricultorilor, pe 14 august, Executivul a aprobat procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022, pentru a evita insolvabilitatea acestora și a oferi mai multă predictibilitate pentru asigurarea securității alimentare. Ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale).
De asemenea, agricultorii a căror recoltă. în anul 2022, a fost afectată de secetă în proporție de 50 la sută și mai mult, vor beneficia de ajutor sub formă de motorină. Astfel, cele două hotărâri votate de Guvern răspund la primele două cerințe ale agricultorilor.