Ziua Internațională a Aerului Curat pentru Cerul Albastru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că astăzi,  7 septembrie, prin rezoluția Adunării Generale a ONU este declarată Ziua Internațională a Aerului Curat pentru Cerul Albastru. Această zi a fost stabilită la data de 19 decembrie 2019.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova este influențată de emisiile provenite din trei tipuri de surse de poluare: surse fixe, care includ întreprinderile industriale, CET-urile, cazangeriile în stare de funcţiune; surse mobile, care includ transportul auto (peste 450 mii), feroviar, aerian, tehnica agricolă şi poluarea transfrontalieră.

Principala sursă de poluare a aerului atmosferic este transportul auto, cu ponderea de 89% din emisiile sumare de la sursele de poluare ale aerului atmosferic, apoi urmează emisiile surselor fixe – 11% .

În Republica Moldova, principalul act care reglementează gestionarea calităţii aerului, este Legea privind protecţia aerului atmosferic, adoptată în 1997. Unele prevederi generale în acest sens pot fi găsite şi în Legea privind protecţia mediului înconjurător. Ambele prevăd stabilirea standardelor privind calitatea aerului, în realitate însă nu există nici un document care ar specifica limitele şi valorile de referinţă, care ar servi drept obiective tehnice privind calitatea aerului atmosferic.

Ce poate face fiecare pentru protecția aerului atmosferic?

Conduceți ințelept și mai putin. Cu cât folosiți mai rar masina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzină. Așa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuși, alegeți mașina, incercați sa fiți eficienti: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat.

Plantați un copac, oriunde: în gradina, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. Însa un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.

 

Invatați și incurajați si pe altii. Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleaga importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicati-le că orice gest contează!

Serviciul hidrometeorologic de Stat  îndeamnă toți oamenii să contribuie la protejarea atmosferei.