Gazprom a comentat rezultatele auditului privind datoria istorică a Moldovagaz față de concern, prezentat de ministrul Energiei Victor Parlicov, pe 6 septembrie. Gazprom a declarat că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
„Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel valoarea și valabilitatea datoriei menționate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate în mod regulat de „Gazprom” și Moldovagaz și în hotărârile arbitrale internaționale relevante”, se arată în comunicatul emis de concernul rus.
Datoria istorică a Republicii Moldova față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, constituia 709 milioane de dolari, anunța ieri ministrul Energiei Victor Parlicov, care spunea totuși că o parte din datorie nu a fost confirmată, iar autoritățile au acum dreptul să emită pretenții în raport cu Gazprom. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.
Auditul internațional a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz nu este confirmată prin documente. Prin urmare, Moldova este gata să achite Gazprom la această etapă numai 8,6 milioane de dolari.
Victor Parlicov, ministrul Energiei: „În octombrie, 2021, datoria era circa 756 de milioane de dolari. Din motiv că o parte din datorii între timp s-au plătit, noi acum vorbim de un stoc de datorii, la sfârșitul lunii martie, 2022, de circa 709 milioane de dolari. În esență, să recunoști 709 milioane de dolari ca datorie și să o plătești. Asta, în mediu, pentru o gospodărie conectată la gaze înseamnă circa 1000 de dolari de familie. Totodată, auditul confirmă că cea mai mare parte din această datorie, peste 400 de milioane de dolari, nu este confirmată, fie nu este executabilă. Deși auditorii au solicitat documente care să confirme”.
Parlicov a anunțat că Moldova a propus companiei Gazprom să îi achite 8,6 milioane de dolari și datoria să fie soluționată.
Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Așteptăm reacția. Sunt proceduri. Rezultatele raportului urmează a fi aprobate în Consiliul de observatori ai Moldovagaz. Vom vedea cum vor demara lucrurile, dar aceasta este poziția Guvernului Republicii Moldova”.
La rândul său, premierul Recean, în debutul ședinței de guvern de ieri, a declarat că Moldova nu are de gând să plătească pentru datorii inexistente.
Dorin Recean, prim-ministru: „Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente și cetățenii Republicii Moldova, evident, nu trebuie să plătească corespunzător”
Anterior, președintele Maia Sandu a declarat că auditul a identificat faptul că valoarea datoriei de 800 de dolari, invocată de partea rusă, nu corespunde realității. Declarațiile au fost făcute duminică, la o întâlnire cu femeile de afaceri din autonomia găgăuză.