Fără sprijinul statului agricultura este necompetitivă

Întârzierea nejustificată a subvențiilor îi face pe agricultorii din țara noastră necompetitivi, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Declarația a fost făcută de Sergiu Stefanco, fermier din raionul Căușeni, în cadrul emisiunii ”Actualitatea la Raport” de la AGRO TV. De cealaltă parte, directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc a menționat că sprijinul din partea statului se oferă la timp, excepție făcând doar dosarele care nu sunt eligibile și necesită să suporte niște rectificări din partea potențialului beneficiar. 

SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: ”Cu cine să concurăm noi? Acele subvenții elementare și acelea vin cu întârzieri foarte mari. Ne pun față în față să concurăm cu vecinii noștri. Noi aici pe intern nu putem concura și am arătat cum în regiunea transnistreană se irigă și costurile sunt sub un leu, când noi avem agricultori în regiunea Lunca Prutului care a instalat sistemul de irigare absolut din credite și fără proiecte, fără granturi și el este nevoit să plătească pentru apa care o ia din Prut.”

La rândul său, directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc a menționat că autoritățile fac tot posibilul pentru a majora fondurile de subvenționare, în contextul multiplelor crize din domeniu, iar restanțele existente se referă, în mare parte, la fermierii care nu au depus dosarele de subvenționare în concordanță cu toate cerințele emise de autorități.

DIANA COȘALÎC, directorul adjunct al AIPA: ”- Cunoaștem foarte bine că, la începutul anului, fondul a fost de un miliard 500, a fost suplinit cu 100 de milioane, după care încă cu 200 de milioane, din fondul de intervenții a Guvernului. Deci, dacă vor mai fi identificate surse financiare adiționale, sigur că vor fi transmise fondului pentru a fi alocate. Dacă să vorbesc despre angajamentele, față de fermierii ce au efectuat investițional în 2022, deci eu am informația la zi, mai avem în proces de examinare 212 de dosare. – Asta cât înseamnă ca restanță? – Ca restanță, suma este estimativă, îi 147 de milioane.”

 Potrivit unui raport al ponderii suportului financiar oferit, în ultimii ani patru ani, pentru agricultori,  în 2020, fondul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a fost de 1,5 miliarde lei, în 2021 – peste 1,5 miliarde de lei, în 2022, suma s-a ridicat la peste 1,7 miliarde lei, iar în 2023 fondul de subvenționare are în total 1,8 miliarde de lei.