Două categorii noi de vulnerabilitate energetică pentru sezonul de încălzire 2023-2024
În sezonul termic 2023-2024 vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică – primară și externă. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit oficialului, acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale:”Când o persoană se înregistrează, ea introduce acel cod personal. În baza acelui cod personal sistemul de compensații, în mod automat, solicită date din toate sistemele publice pe acea persoană. Solicită date de la FISC cu privire la veniturile declarate. Solicită date de la cadastru cu privire la bunurile imobile pe care le deține. Eventual solicită date CNAS cu privire la anumite prestații pe care le-a primit, pensii și așa mai departe.”
Pe de altă parte, sistemul va analiza datele pe care le declară cetățenii. Este vorba de numărul de membri de familie, adresa de reședință sau sursa de energie.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”A treia sursă de date se referă la datele pe care le oferă furnizorii. În baza acelui cod personal și al codului de consum putem să avem acces la consumul istoric al persoanei. Cât a consumat persoana în anii precedenți, putem să vedem care este sursa de energie.”
În baza acestor date va fi stabilit gradul de vulnerabilitate, a mai subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Am avut persoane care nu au declarat niciun venit, deci atunci când sistemul a cerut date de la FISC, a venit că pe ei nu există date, dar am putut, spre exemplu, să vedem consumul istoric și dacă consumul istoric era foarte mare, dacă declară că sunt venituri foarte mici, noi am avut un model logic prin care aceste persoane au fost retrogradate. Ceea ce vrem noi să facem este ca, cu fiecare rundă de compensații, sistemul să aibă acces la tot mai multe date, pentru că suntem interesați ca acest sistem să fie unul just, să fie eficient.”
În sezonul rece 2022-2023, 80 la sută din gospodăriile din Republica Moldova sau peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru sezonul rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de aproximativ 900 milioane de lei.