Valoarea exporturilor de vinuri este în creștere cu peste 40 la sută în acest sezon
Condițiile climaterice ale anului vitivinicol 2022-2023 au fost favorabile pentru dezvoltarea viței de vie. Însă, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din luna august ar putea afecta calitatea și cantitatea strugurilor. Datele au fost prezentate la cea de-a VII-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2023”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
ELIZAVETA BREAHNĂ, director interimar ONVV: „Acest eveniment este o platformă dedicată vinificatorilor, viticultorilor și altor membri ai sectorului, dar și un prilej de a face schimb de informații valoroase care să ne ajute să găsim cele mai bune soluții la provocările care apar, inclusiv strategii de atenuare a riscurilor de secetă. Pentru anul vitivinicol 2023, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6-14 tone/hectar și estimativ, vor fi procesate 260 mii tone de struguri. Este îmbucurător faptul că în primele 7 luni ale acestui an a fost înregistrată o creștere semnificativă de 40% în valoare și 31% în volum la exporturi față de aceeași perioadă a anului 2022 și constituie 70,9 milioane litri vin sau 105,6 milioane dolari SUA”.
La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că, în ultimii 10 ani, sectorul vitivinicol din Republica Moldova a făcut, la propriu, o revoluție, ajungând la cel mai înalt nivel de dezvoltare.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Acum, urmează să continuăm toate aceste procese. Direcțiile principale de acțiune sunt: consolidarea relațiilor între viticultori și vinificatori, sporirea productivității și calității strugurilor, stimularea activităților de promovare și marketing. Acest lucru este imperativ pentru că suntem într-o concurență acerbă la nivel regional și global cu toate țările care produc vinuri”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul conferinței.
Revenit după aproape zece ani în Moldova, directorul Misiunii USAID în Republica Moldova, Jeff Bryan, a remarcat transformarea prin care a trecut industria vitivinicolă.
JEFF BRYAN, directorul Misiunii USAID în Republica Moldova: „Acest eveniment este o oportunitate pentru a reitera angajamentul puternic al USAID de a sprijini sectorul vitivinicol în Moldova. Trecerea de la exportul în vrac spre Rusia la exportul vinului îmbuteliat de înaltă calitate către noi piețe este remarcabilă. Sunt impresionat de eforturile industriei de a fi în pas cu tendințele globale, adoptând inițiative precum „Wine and tech”, durabilitate, implementarea strategiilor inovatoare de marketing și promovare. USAID va continua să coopereze cu toate părțile interesate, pentru a consolida ONVV în calitate de parteneriat public privat, accentuând rolul esențial al Consiliului Coordonator în monitorizarea și ghidarea ONVV.”
Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a menționat că, UE rămâne cel mai important partener comerciql al țării noastre.
JANIS MAZEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „În 2022, Uniunea Europeană a asigurat liberalizarea completă a comerțului produselor agricole în Moldova. UE rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. 70% dintre companiile exportatoare, exportă în UE. Totodată, UE continuă să ofere asistență directă care să sprijine sectorul de afaceri. De exemplu, în cadrul programului de afiliere implementat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, 77 de beneficiari din sectorul vitivinicol au investit 99 de milioane de euro. Astfel de experiențe ne inspiră să ne continuăm parcursul european, care e unul comun.”
Din 2016 și până în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 46 de mii de hectare, iar 21 de mii dintre acestea sunt plantații cu vârsta mai mare de 30 de ani. În aceste sens, până în anul 2027, autoritățile își propun ca suprafața podgoriilor productive cu soiuri pentru vin să atingă 30 de mii de hectare.