Slusari: Mai multe produse de import, decât autohtone. Ce fac autoritățile?
Într-o postare de pe Facebook, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ,,Forța Fermierilor”, își exprimă profund nemulțumirea față de situația din supermarketurile din Moldova, în timpul sezonului de fructe. Acesta acuză o prezență excesivă a produselor importate și consideră că acest lucru este o diversiune economică împotriva producătorilor autohtoni.
,,În plin sezon de fructe în Moldova vedem acest dezmăț în supermarketuri. Urmăresc așa tablou trist nu o zi sau două. 2 săptămâni pe rafturi în acest supermarket sunt doar piersici din Grecia !”
Acest fenomen este în contrast cu recentele inițiative din România, unde noul prim-ministru și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea prezenței produselor autohtone în magazinele românești și a semnat un acord pentru micșorarea prețurilor la produsele alimentare cheie. Această acțiune a guvernului român includea și o condiție specială de a nu afecta producătorii, mai scrie Slusari.
Cu toate acestea, Slusari afirmă că autoritățile moldovenești nu au adoptat măsuri similare pentru a sprijini producătorii autohtoni.
,,Ce fac autoritățile noastre abilitate? Legea cu minimum 50 procente de produse agroalimentare pe rafturi nu este bună pentru voi. Plafonarea apetitelor supermarketurilor în raport cu furnizorii tot nu ați acceptat, chiar dacă este conformă cu standardele europene. Ce propuneți în schimb? Au ministerele economiei și agriculturii măcar strategia de promovare și popularizare a produselor moldovenești agroalimentare la nivel național sau regional? Sau v-ați resemnat că economia țării este controlată de importatori, supermarketuri și holdinguri transnaționali și aveți interes în prietenia cu acest grup îngust de magnați? Vă place că importurile depășesc cu 2,5 ori exporturile?”, spune Alexandr Slusari.
El mai subliniază importanța producătorilor autohtoni în menținerea locurilor de muncă și încurajarea dezvoltării rurale, în contrast cu tendința de distrugere a agricultorilor mici și mijlocii.