Recoltă mai bogată de mere în acest an. Unde le vom vinde?

În acest an, producătorii din Republica Moldova ar putea strânge o recoltă de 548.000 tone de mere, cu circa 19% mai mult ca în 2022 (446.300 tone), estimează Asociația Moldova Fruct, scrie mold-street.md

„În structura producției globale de mere, din totalul de 548.000 de tone, soiul Golden Delicious are poziția de lider cu ponderea de 19%, urmat de Gala – cu 13%, Florina și Red Delicious – cu câte 7%, Granny Smith – 6%, Jonagold – 4% ”, susţine Moldova Fruct.

În acelaşi timp, potrivit datelor Asociației Mondiale a Merelor și Perelor (WAPA), în 2023 producția de mere în UE se estimează să scadă până la 11,4 milioane tone, ceea ce constituie cu 3,3% mai puțin decât anul trecut.

„Cu toate acestea, recolta din acest an se menține în limitele mediei pentru 3 ani precedenți (+0,3%). În ceea ce privește principalele soiuri, producția de Golden Delicious ar urma să crească cu 11,7%, ajungând la un total de 2,17 milioane tone, iar Gala, al doilea soi ca volum, se așteaptă să crească cu 4,8% sau la 1,53 milioane tone în total. Pe de altă parte, la soiurile Red Delicious și Idared se așteaptă o scădere de 10% și, respectiv, 6,1%”, scrie Moldova Fruct, citând datele WAPA.

În aceste condiţii este dificil de prognozat şi de aşteptat o majorare semnificativă a exportului de mere din Republica Moldova pe piaţa europeană, susţin specialiştii de la EastFruit. 

Potrivit lor, cea mai mare parte a exportului european de mere din Moldova merge pe piața din România şi accesul este facilitat de distanţa mică şi costurile mici pentru a livra producţia.

Pe de altă parte, EastFruit susţine că, pe lângă extinderea livrărilor pe piața UE, în acest an comercianții moldoveni speră să restabilească exporturile de mere către piața rusă la nivelul obișnuit – aproximativ 200.000 de tone.

Asociația Moldova Fruct consideră că livrarea de mere pentru prelucrare industrială se va menține la nivelul anului 2022 – circa 250.000 de tone, dar nu va crește neapărat, chiar dacă recolta va fi mai mare în 2023.

Totul va depinde de preţurile de achiziţie la fabricile de procesare în suc şi concentrat de suc, care deja oferă preţuri mai mari decât erau în vara anului trecut.