Investiție de 100 de mii de euro încuiată de un an într-un depozit

O linie mobilă de producere a sucului, evaluată la aproximativ 100 de mii de euro și care ar putea a fi un sprijin vital pentru producătorii agricoli din raionul Căușeni este amplasată de un an de zile într-un depozit încuiat din Căușeni, transmite studio-l.online.

Mașina de producere a sucului a ajuns la Căușeni încă în anul 2022, prin intermediul proiectului AgriHub, doar că în lipsa unui regulament de utilizare care trebuia întărit de consiliul orășenesc Căușeni, mașinăria așa și nu a fost pusă la dispoziția producătorilor agricoli. Instalația reprezintă o speranță pentru cultivatorii locali, care speră că vor avea oportunitatea de a valorifica recolta în mod eficient și a-și consolida veniturile.

Gheorghe Gogu. producător local: ,,Eu am fost printre primii, în `90, care am luat pământ. Am luat în arendă și am sădit livadă. Asta cu 33 de ani în urmă. Acum a doua oară e defrișat și sădit din nou. 33 de ani de când mă chinui așa…încetișor. Suntem 15 producători mici în oraș și am văzut că nu putem ieși din situație. Înainte se mai exporta în Ucraina și în alte părți. Am hotărât noi să apelăm la polonezi și să cumpărăm o mașină de producere a sucului. Polonezi au acceptat, ne-au dat grant. Prin primărie am adus-o, iar un an de zile am testat-o. Consilierii au hotărât să o punem la păstrare și așa și am făcut. Iar acum nu pot să elaboreze un regulament pentru a o utiliza.”

Până a fi prelucrați și valorificați, piersicii, prunele, merele și strugurii din Căușeni ar mai avea de așteptat.

 Ion Ciontoloi, consilier orășenesc: ,,Nu știu din ce motive, dar atât cât și documentația, atât cât și utilajul propriu-zis a fost dosit, iar într-o măsură oarecare, se făcea totul pe ascuns. Până când nu avem un regulament, iar primăria și primarul orașului Căușeni nu au o viziune clară despre cum va fi folosit acest utilaj.”

Aparatul poate prelucra o varietate largă de fructe, de la mere și pere, până la piersici și struguri, oferind astfel producătorilor agricoli un spectru diversificat de produse. Investiția este una strategică, spun fermierii care afirmă că nu numai că sprijină dezvoltarea economiei locale, dar are și un impact pozitiv asupra problemelor de irosire a recoltelor excedentare.