Prognoze pentru recolta de porumb și floarea-soarelui
Ploile abundente de la sfârșitul primăverii, urmate de săptămâni fără precipitații și vreme toridă își pun amprenta, inclusiv pe dezvoltarea culturilor agricole de grupa a doua. Astfel, se prognozează o recoltă de porumb de peste două milioane de tone, iar cea de floarea-soarelui de aproximativ 785 de mii de tone. Datele estimative au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: ”Porumb este mai puțin. Anul trecut au fost peste 500 de mii de hectare, anul acesta 484,4 mii de hectare, de unde estimăm că se va recolta o producție de circa 2,1 milioane de tone. Pe partea de floarea-soarelui, avem cam aceiași suprafață – 338,3 de mii de hectare, de unde considerăm că vor fi recoltate circa 785 de mii de tone.
Potrivit secretarului de stat al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, în acest an, culturile de porumb au fost afectate, preponderent, în zona de sud a țării.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: ”La moment, porumbul, în partea de sud a Republicii, ceea ce nu este destinată pentru cultura porumbului. Mai înainte, în zona de sud, la noi era șes, deci este o zonă secetoasă, unde este de dorit de a cultiva altceva. Altceva, deci asta ar fi culturile horticole. Sub irigare, fără irigare, în dependență de. Deci în partea de sud este afectat la moment, nu cunoaștem proporționalitatea acestor afectări, dar se vede clar, că plantele deja au acest stres de la temperaturi, încep să se răsucească frunzele, ceea ce este primul indicator de lipsă de apă și nevoința plantei de a-și reduce evapotranspirația, în termeni științifici.”
De suferit au avut și culturile de floarea-soarelui, însă mai mult din cauza factorului uman.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: ”Pe partea de floarea-soarelui, ea este mai rezistentă, dar cum am spus-o și mai înainte, ea nu va fi rezistentă de-a lungul anilor, deoarece cultivând aceiași floarea-soarelui, pe aceleași câmpuri, desigur că ea nu va aduce efect în producție. Mai mult ca atât, majoritatea producătorilor agricoli, respectând asolamentul, dar nici nu putem să-l numim asolament, dar consecutivitate de culturi mai bine zis. Deci, ei după floarea-soarelui, după porumb seamănă grâu. Grâul după floarea-soarelui și porumb nu va fi la nivelul care poate fi.”
Vasile Șarban a mai subliniat că deocamdată nu se cunoaște care vor fi prețurile finale la aceste culturi, însă ele vor fi influențate de mai mulți factori.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: ”Depinde foarte mult ce se va întâmpla mai departe cu căile logistice, ce se va întâmpla mai departe cu prețul la motorină, ce se va întâmpla în continuare cu accesibilitatea mijloacelor de transport și blocajele la vamă care vor fi. Asta nemijlocit va influența prețul de achiziție a culturilor din Republica Moldova.”
În acest context, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, îndeamnă agricultorii să se orienteze, după posibilitate, spre alte culturi agricole, mai rezistente.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: ”În acest an, începând cu anul trecut de fapt, deci costurile de producție sunt foarte mari, iar costurile de comercializare a producției sunt foarte mici. Este o discrepanță extraordinară și ne induce la gândul, ca noi să ne orientăm spre alte culturi, asta-i una, dar doi, asta spre alte tehnologii, spre alte soiuri, care sunt mult mai productive și care ne-ar permite nouă să vindem la astfel de prețuri, dar să avem cantități mai mari, ca noi să putem să diminuăm costurile la hectar.”
Potrivit datelor estimative, oferite de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prețul porumbului începe de la 3 lei și 10 bani și se ridică la 3 lei și 50 de bani, iar cel la floarea-soarelui începe de la 7 lei și 20 de bani și poate ajunge la 8 lei și 5 bani.