Atelierele cioplitorilor în piatră de la Cosăuți au fost dintotdeauna teritoriul bărbaților. De-a lungul generațiilor, cunoștințele și secretele acestei arte s-au transmis cu grijă, de la tată la fiu, menținând astfel spiritul tradiției, transmite observatorul.md.
Mai nou, în unul dintre ateliere, se evidențiază și Ana-Maria, o tânără în ultimul an la Colegiul de Arte din Soroca, plină de pasiune și determinare, doritoare să învețe acest meșteșug.
SCRN 00.37-00.57 Ana-Maria, pietrar, s. Cosăuți, r. Soroca: ,,Mi-a plăcut mult măiestria și cu ce se ocupă lumea aici, ce face. M-am gândit să încerc un domeniu nou, fiindcă eu de profesie sunt pictor. Am ales să încerc asta, întrucât tot e o ramură legată de artă – să mă dezvolt ca personalitate.”
Piatra de la Cosăuți are caracter, spun bătrânii pietrari, subliniind că nu-i este dat oricui să îmbrățișeze și să stăpânească acest meșteșug, însă tânăra aceasta îl are.
SCRN 04.12-04.36 Ion Lozan. meșter popular, s. Cosăuți, r. Soroca: ,,Ea a venit și mi s-a adresat, iar eu i-am zis: Poftim, vino încoace, îți ajut. Te ajut să însușești această profesie. În primul rând, trebuie să vedem cum se descurcă la scris. Dumneaei de la școală are înclinație, are un dar de la Dumnezeu că poate. Asta mi-a plăcut.”
Satul Cosăuţi – cunoscut încă din trecut și ca „satul pietrarilor” este vestit prin meşterii săi pietrari, care au înălţat o mulţime din monumentele cunoscute de pe teritoriul Republicii Moldova şi de peste hotarele ei şi au primit mai multe premii la concursuri prestigioase.