Agenții economici vor fi scutiți de taxa pentru ambalaje, dacă acestea vor fi recuperate sau reciclate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în lectura a doua, de Parlament. Potrivit autorităților, modificările au fost elaborate în vederea eliminării neconcordanțelor legislative privind implementarea eficientă a responsabilității extinse a producătorului.
Vicepreședintele Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde, Ina Coșeru, căreia îi aparține inițiativa legislativă de modificare a Legii privind plata pentru poluarea mediului a declarat, că în prezent, agenții economii achită și taxa pentru mărfurile, care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului, la rândul său acest lucru creează o presiune financiară dublă asupra mediului de afaceri.
INA COȘERU, vicepreședintele Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde: ”Acest proiect de lege este elaborat la doleanța agenților economici, pentru a evita dubla taxare, pentru că de la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare responsabilitatea extinsă a producătorului pe deșeuri de ambalaje. Respectiv agenții economici plătesc și taxa pentru poluarea mediului și contract în asociații colective. Pentru a evita acest lucru și pentru agenții economici, care au semnat contracte cu asociații colective, legea îi va scuti de taxa pentru poluarea mediului.”
În acest context, Ina Coșeru a îndemnat agenții economici să semneze contracte colective, care financiar sunt mai convenabile în procesul de desfășurare a activității economice.
INA COȘERU, vicepreședintele Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde: ”Astfel, propunem să etapizăm taxele pe poluarea mediului, pentru acei agenți economici, care nu vor semna contracte cu asociații colective, dar vreau aici să reiterez, de la tribună, pentru agenții economici, că cel mai convenabil lucru pentru ei este să semneze contracte cu asociații colective și să atingă ținta în Regulamentul 561 din 2020, care sunt de 10-15 procente și acele contracte sunt foarte convenabile. Altfel va fi nevoie de plătit acea taxă, care oricum a fost micșorată la doleanța agenților economici.”
O altă prevedere se referă la introducerea în Legea privind plata pentru poluarea mediului a unor poziții tarifare noi, care, conform noului nomenclator combinat al mărfurilor, reprezintă ambalaje fabricate din hârtie, carton, plastic, sticlă, metale, lemn și compozit, care vor fi supuse taxei pentru ambalaje. În prezent, sunt taxate doar ambalajele din masă plastică, ambalajul primar compozit și ambalajul primar din aluminiu.