Festivalul Pomușoarelor și al Mierii – produse autohtone deosebite
Beatricia Cojocaru, reporter AGRO TV Moldova
”Luăm parte la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Acesta este o platformă incomparabilă pentru producători, care au acces să se conecteze și să se promoveze. Vizitatorii, în schimb, se pot bucura de o gamă largă de produse naturale, proaspete, cu gust autentic, direct de la sursă.”
Reporter: Bună ziua. Cum vi-se pare acest festival?
,,Minunat. Este binevenit să se organizeze astfel de festivaluri.”
Reporter: Cu ce produse ați venit astăzi?
,,Ce oaspeți dragi! Am venit cu afine, de la Strășeni, satul Dolna.”
Reporter: Cum a fost producția în acest an?
,,Știți cum zice o cunoscută de a mea? Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cum zice maxima: Spre greutăți, spre stele. Pentru oamenii noștri din țară, ne străduim să aducem produse ecologice, gustoase și foarte bune.”
Reporter: Cu ce producție ați venit astăzi?
,,Astăzi am venit cu produse apicole, miere și toate produsele derivate ale mierii. Avem salcâm, tei, polifloră, avem rapiță cu păducel și păpădie.”
Reporter: Cum a fost producția în acest an?
,,A fost bine. Binișor”
Reporter: Prețurile cum sunt?
,,Prețurile variază între 100 și 150 de lei pentru miere. La lumânări între 40 de lei și 400.”
Reporter: Cum vi se pare acest festival?
,,Frumos.”
,,Foarte bine. Îmi pare bine că se petrec așa festivaluri. Avem posibilitatea de-a cumpăra și de-a mai vinde ceva.”
,,Mă numesc Valerian Mălai, din satul Negureni, raionul Telenești. Ambii suntem membrii A.O ,,Pomușoarele Moldovei”. Avem plantații de pomușoare. La bază avem material săditor, dar avem și fel de fel de pomușoare. Am avut și zmeură, dar a fost deficit, întrucât era un soi mai voluminos și s-a cumpărat de dimineață.”
Reporter: Prețurile cum sunt?
,,Cam mușcă un pic, puțin sunt mari. Până când e deficit, coacăza neagră nu mai este. Toate soiurile s-au finalizat, acesta este unul mai târziu. E foarte bun pentru congelare. De aceea și sunt cam mari.”
Reporter: Cum vi-se pare acest festival?
,,Foarte interesant. Prețurile sunt foarte bune, destul de joase, dacă e să socotim câtă muncă și investiție în afacerea dată.”
,,E binevenit. Aș dori totuși mai mulți producători, deoarece la noi foarte multă lume produce, dar aici cred că vin doar cei din jurul Chișinăului. Am cumpărat niște mure, sunt foarte gustoase și dulci, și niște afine, care mi-au părut mai ieftine, în comparație cu piețele din oraș.”
Anul acesta a fost prosper pentru sectorul pomușoarelor, iar la festival au fost aduse o diversitate de tipuri de zmeură, afine și mure, declară Aneta Ganenco, Președintele A.O. Asociației ”Pomușoarele Moldovei”.
,,În acest moment noi venim cu pomușoare diferite. Noi avem trei soiuri de afine și trei soiuri de mure, deosebite. Degustațiile sunt la toate mesele, ceea ce nu este posibil în supermarketuri. Le puteți gusta pe toate, iar ulterior să îl căutați pe raft, anume pe acela care vă place. Avem primele roade de zmeură Remontat, care fructifică de două ori pe an. Soiuri de selecție poloneză, foarte arătoase și gustoase. Puteți profita de coacăză neagră și coacăză roșie, care fructifică deja ultimele soiuri târzii.”
Totodată, acest festival a avut și un scop de binefacere, întrucât în cadrul evenimentului s-au colectat resurse bănești pentru familiile nevoiașe și persoanele cu dizabilități.
,,Noi în goana aceasta a vieții, cu problemele fiecăruia și crizele noastre, uităm de cei cărora le este mai greu decât nouă. Dorim să apelăm la inimile tuturor oamenilor, ca să doneze, iar noi la sfârșitul festivalului să putem merge la familiile nevoiașe și la persoanele cu dizabilități. Să le facem și lor viața mai frumoasă.”
De asemenea, în ultimii ani și mierea și-a crescut vizibilitatea în rândul cetățenilor, iar oamenii sunt îndemnați să procure un produs autohton, afirmă Ion Maxim, director executiv, AO “Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova.
,,Acum în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a crescut pe piața internă. Organizând târguri și festivaluri, popularizăm consumul de miere. Îndemnăm populația să consume produsul autohton. Să își găsească apicultorul, ca să colaboreze cu ei și să procure de la el.”
În același timp, și autoritățile își arată sprijinul privind comercializarea produselor autohtone.
,,Festivalul Pomușoarelor și a Mierii de Albine este cel mai așteptat, pentru că dumnealor au început în sectorul Ciocana astfel de evenimente. Din 2018 îi avem gazdă, suntem cei care împreună promovăm producătorii autohtoni și aducem produse proaspete, calitative pe masa locatarilor din sectorul Ciocana.”, declară Lucia Maxim, șefa secției social-economice din cadrul Preturii Ciocana, municipiul Chișinău.
În prezent, în Republica Moldova, sunt circa șapte mii de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine, iar producători de pomușoare sunt aproximativ 600 de gospodării.
AGRO TV Moldova este anual partener media în cadrul Festivalului Pomușoarelor și Mierii de Albine, astfel susținând producătorii locali în promovarea afacerilor și creării noilor conexiuni în rândul comunității agricole.