Situația în sectorul agroindustrial: Ce urmează să întreprindă fermierii?
Sectorul agricol al Republicii Moldova se bazează pe rezultatele fermierilor. În momentul în care aceștia nu au sprijin din partea autorităților, ei riscă să intre în faliment, fapt ce influențează negativ asupra economiei țării.
Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii Agri Smart, de la AGRO TV Moldova, în cadrul căreia directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”, a relatat despre problemele întâlnite în sectorul agroindustrial, în ultima perioadă.
Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor: “Vârful crizei a nimerit în toamna-iarna anului 2022-2023, când prețurile la inputuri a ajuns la maximum, prețurile la motorină au ajuns la maximum, băncile au refuzat în mare parte să reeșaloneze creditele și mulți agricultori au fost nevoiți să recurgă la organizațiile de micro-finanțare. Dacă luăm cifrele din 2023, importuri nu sunt atât de mari, dar în 2022 conform statisticilor oficiale, importul de grâu a crescut de 56 de ori, la floarea-soarelui de 70 de ori, la porumb de 45 de ori.”
Potrivit lui, prețul la culturile cerealiere este mic, iar din această cauză, fermierii nu-și recuperează cheltuielile. Astfel, băncile comerciale care oferă credite fermierilor pentru a face investiții, nu țin cont de faptul că producătorii nu reușesc să facă față crizei din domeniu.
Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor:”Nu au bani în cont(fermierii), ei au doar primele produse pe care le recoltează, iar ceea ce se întâmplă acum din punctul meu de vedere este hărțuirea financiară cu scopul de a distruge o bună parte din agricultură. Pe de o parte, prețul se menține foarte jos, pe de altă parte toți creditorii abia așteaptă să li se întoarcă datoria.”
Deși, la moment, situația nu este una satisfăcătoare, marea majoritatea a agricultorilor speră ca măcar parțial să fie ajutați de autorități.
Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor: „Eu deja am menționat, că statul, în primul rând, a acționat cu mare întârziere. Ceea ce trebuia să facă toamna anului 2022, cu multe întârzieri – au făcut în iunie. Statul în toamna anului 2022, trebuia să restricționeze importurile din Ucraina, dar nu au făcut acest lucru. Sunt câteva măsuri întârziate, pe care (fermierii) nu le pot întoarce înapoi, deja sunt greșelile statului, pentru care plătesc fermierii, și plătesc scump.”
Alexandr Slusari este de părere că cea mai bună soluție ar fi alocarea unor compensații, măcar de 3000 de lei la hectar, pentru ca agricultorii să facă față, parțial, datoriilor.
Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor:”Recolta anului 2023, în medie este de patru tone de grâu, eu nu cred că ajungem la cinci tone, prețul cu care agricultorii o să aibă cât de cât rentabilitatea, de 20 la sută – ar trebui să fie cinci lei. Atunci, tu(ca agricultor) ai 20.000 de lei per hectar și acoperi cumva cu 2000 de lei cheltuielile.“
În acest context, Asociația Forța Fermierilor pornește consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele. Imediat după finalizarea lucrărilor de recoltare a culturilor de primă grupă va fi convocată ședința lărgită a Consiliului organizației.