Programul IFAD oferă bani pentru a combate consecințele secetei
În acest an, lipsa de precipitații și perioadele secetoase au dus la scăderea randamentelor culturilor, lăsând fermierii vulnerabili și afectând într-o măsură necesitățile alimentare ale populației. În acest context, cu scopul de a sprijini dezvoltarea și implementarea unor soluții inovatoare în domeniul irigării, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a lansat un apel pentru Finanțarea proiectelor de infrastructură de irigare.
Menirea acestui apel este de a asigura cu credite agenții economici din zonele rurale, care își doresc să aibă productivitate și eficiență în agricultură.
Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură: ,,Suntem conștienți că irigarea este un aspect crucial în dezvoltarea agriculturii și pentru a asigura o agricultură productivă trebuie să folosim eficient apa. Astfel, noi prin proiectul de Infrastructură de irigare, putem asigura finanțarea și accesul la apă, în câmp, în zonele de producere a agricultorilor.’’
Acest proiect este destinat agricultorilor mici, iar ca cererea să fie eligibilă este necesar ca grupul țintă să fie format din cinci sau mai mulți agenți economici, și totodată, își desfășoară activitate de minim un an.
Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură: ,,Programele IFAD sunt axate pe fermierii mici, care dețin teren de până la 10 hectare. Grupurile de client trebuie să fie formate din minim 5 agenți economici, care practică activitatea agricolă de cel puțin un an.’’, a mai adăugat inginerul.
Valoarea grantului este de 300 mii de dolari, iar în funcție de numărul agenților economici se distribuie suma finală.
Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură: ,,Valoarea maximă a grantului constituie 300 mii de dolari, atunci când grupul-țintă este format din 20 de agenți economici. În caz că sunt mai puțini, este o matematică simplă, 15 mii de dolari per beneficiar. Dacă grupul este format din cinci agenți economici, suma grantului va constitui 75 mii de dolari..’’
De asemenea, în acest moment, în derulare sunt programele IFAD VII și IFAD VIII, ce asigură finanțare sub formă de credite sau granturi, în funcție de necesitățile agricultorilor.
Granturile IFAD vor contribui la combaterea secetei și la creșterea sustenabilă a producției agricole prin promovarea metodelor eficiente de irigare, utilizarea tehnologiei avansate și implementarea practicilor agricole valoroase.