UTM are propria fermă de bovine de rasă/FOTO

Indiferent de faptul că principala responsabilitatea ce-i revine UTM-ului este pregătirea inginerilor înalt calificați, odată cu absorbția fostei Universități Agrare de Stat din Moldova, în palmaresul programelor de studii a fost inclusă și Medicina veterinară. Astfel, instituția și-a lărgit spectrul de activități reușind să îmbine frumos și util Tehnologiile Informaționale inclusiv pentru domeniul științelor vieții, scrie diez.md.

În același timp, UTM deține propria fermă didactică, ale cărei scopuri sunt cele de  elaborarea noilor tehnologii întru întreținerea și menținerea sănătății bovinelor; pregătirea specialiștilor în domeniul Medicinii Veterinare, Zootehniei și Siguranței Alimentare, precum și menținerea materialului genetic de rasă; obținerea statutului de Fermă de prăsilă și digitalizarea managementului fermei pentru ușurarea evidenței și sănătății animalelor.

 

La ferma didactică, sunt întreținute bovine de rasă Simmental (Fleckvieh). La momentul actual sunt 36 de capete de bovine, dintre care 16 sunt vaci în producție, opt junci gestante, șapte vițele și cinci tăurași. Genetica bovinelor este menținută prin însămânțări artificiale cu material seminal de aceeași rasă din cadrul Centrului Republican de Ameliorare și Reproducția Animalelor.

Producția acestei rase este direcționată către lapte-carne, unde o vacă produce o cantitate medie zilnică de 22-24 de litri lapte cu procentul de grăsime 3,8-4 % sau 7 000-9 000 de litri pe perioada de lactație. Pe parcursul a ultimilor șase luni (ianuarie-iunie 2023) la Ferma didactică s-au obținut 53 819 litri lapte dintre care 3 574 de litri au fost folosiți în consum vițeilor și 50 245 litri lapte spre comercializare.

 

Ferma didactică de producere a laptelui a fost construită folosind sursele financiare ale Uniunii Europene, prevăzute pentru fosta Universitate Agrară de Stat din Moldova, în cadrul proiectului de colaborare transfrontalier cu titlul: „Promovarea producției sustenabile și implementarea bunelor practici în fermele de bovine din regiunea transfrontalieră România, Republica Moldova și Ucraina”.