Agricultorii au fost instruiți cum să acționeze în caz de incendiu
În perioada secerișului, agricultorii și responsabilii de lanurile cu cereale sunt îndemnați să respecte regulile anti-incendiare pentru prevenirea situațiilor de risc. Pompierii au lansat o campanie de prevenire a incendiilor. Potrivit reprezentanților IGSU, în anul 2023 au fost înregistrate 2 incendii pe aceste lanuri. Inspectoratul pentru protecția mediului atenționează cetățenii că persoanele fizice care ard resturile vegetale în câmp deschis riscă o amendă de până la 15 mi de lei, radiomoldova.md.
Angajații IGSU au mers în lanurile cu cereale din satul Ghidighici, Municipiul Chișinău, pentru a discuta cu mai mulți agricultori despre măsurile anti-incendiare în perioada secerișului.
Pompierii le-au împărțit fermierilor mai multe pliante informative și i-au consultat cum să se folosească de stingătoare.
„Admiterea la acțiune de recoltare doar a tehnici agricole, care au trecut o testare și care sunt apte din punct de vedere tehnic pentru acțiunile date. Toți angajații sunt necesar de a fi instruiți. Lanurile agricole care sunt mai voluminoase este necesar de a fi delimitate în fâșii și care nu depășesc 30 de hectare, iar delimitarea se efectuează din fâșii de protecție arate o lățime nu mai mică de 4 metri”, a declarat reprezentatul IGSU, Vasile Gașpar.
Astfel, potrivit specialiștilor la lucrările de recoltare se admite numai tehnica, care a fost supusă testării tehnice și corespunde cerințelor tehnice stabilite. Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți şi lubrifianți se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum şi alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea.
Angajații IGSU atrag atenția lucrătorilor sectorului agricol la dotarea obligatorie a combinelor cu inventar necesar și mijloacele primare de intervenție în caz de incendii.
Totodată, este indicată izolarea lanurilor față de drumuri, pădurilor și căilor ferate prin asigurarea masivelor cu fâșii arate. Procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m şi fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie şi resturi vegetale.
Potrivit Inspectoratului pentru protecția mediului, persoanele fizice care ard resturile vegetale în câmp deschis riscă o amendă de la 10 până la 15 mii de lei, iar cele juridice riscă să achite până la 40 de mii de lei. Anul trecut au fost înregistrate 15 cazuri de incendii în lanurile cu cereale, iar de la începutul anului 2023 până în prezent pompierii au înregistrat 2 cazuri.