Noi proteste în fața Guvernului. Reprezentanţii patentarilor au avut discuţii cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Aceştia susţin că negocierile nu au avut rezultate, iar săptămâna viitoare urmează proteste. Manifestanţii spun că, sub pretextul introducerii aparatelor de casă, „se impune monopol”. Ei mai afirmă că ar fi fost puși „cap în cap” cu directorii de piață, ultimii fiind presați să nu îi primească la tarabe după 1 iulie.
„Ce să vă spunem? Rezultate nu sunt. Colegii spun că o să iasă la miting. Eu i-am spus domnului ministru că nu chem pe nimeni la proteste, dar lumea este foarte nemulțumită, este gata să iasă în stradă. Ieri la, Rezina, trebuia să fie domnul Recean în vizită. Oameni au cumpărat un buchet cu trandafiri galbeni și i-au legat o panglică neagră. Au vrut să îl întâlnească”.
Deținătorii de patente sunt indignați de obligativitatea introducerii aparatului de casă începând cu 1 iulie. Ei cer demisia lui Dumitru Alaiba și spun că, de luni, vor ieși din nou la proteste.
„De pe data de trei, ora 10:00, în fața guvernului, vom face un miting de proteste împotriva lichidării de patente, apoi ne vom duce spre Parlament, unde vom solicita moratoriu pe această lege neghioabă, făcută din topor”.
„Au frici, rezerve, pentru că e ceva nou. Trebuie să înțeleagă că nu e nimic strașnic. O să ne ajustăm, învățăm”, a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, după întâlnirea cu deținătorii de patente.
Dumitru Alaiba, ministrul Economiei: „Facem asta de jumătate de an, pentru ca să informăm oamenii cât mai bine, să le explicăm ce se întâmplă, să le adresăm acele neclarități care rămân și, inclusiv, să vedem ce mai putem face pentru ei”.
Patenta de întreprinzător este utilizată în activităţile de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule. De asemenea, este vorba şi despre comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.