Țânțarii au devenit dușmanii întregului teritoriu European
Cazurile de febră Dengue, o boală care poate fi mortală, s-au înmulțit alarmant în Europa, anul trecut, fiind raportate aproape tot atâtea îmbolnăviri câte au fost înregistrate în perioada 2010 – 2021, a anunțat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care a avertizat că încălzirea climei a dus la înmulțirea numărului de țânțari purtători ai bolii pe continentul nostru, transmite digi24.ro.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avertizat într-o conferință de presă că există un risc crescut de răspândire a bolilor transmise de țânțari, precum febra Dengue, febra galbenă, West Nile, Zika sau Chikungunya, un fenomen care merge mână în mână cu încălzirea climei.
„Sunt necesare eforturi de a controla populația de țânțari, sporirea monitorizării și luarea unor măsuri de protecție”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC.
Într-un raport prezentat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor se arată că specia de țânțar Aedes albopictus care transmite virusul Chikungunya și febra Dengue a migrat tot mai mult în nordul și vestul Europei.
De asemenea, specia de țânțar Aedes aegypti care transmite febra Dengue, febra galbenă, Chikungunya, Zika și West Nile s-a stabilit în Cipru din 2022 și se răspândește acum și în alte țări europene.
Motivul ține de temperaturile tot mai mari din Europa, dar și de ploile torențiale și inundațiile care favorizează reproducerea țânțarilor.