Fermierii sunt în capitală. Protestele iau amploare
După mai multe negocieri cu autoritățile, dar și protestele pe traseele naționale de la începutul lunii iunie, membrii reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” s-au pornit astăzi pe tractoare spre capitală.
Alexandr Slusari, director executiv, „Forța Fermierilor”: “Cred că toată societate înțelege că avem situația extraordinară în agricultură, dacă fermierii, în toiul verii și la temperaturi caniculare, s-au pornit cu tehnica agricolă la Chișinău de la distanță de 150 de kilometri. Dar asta sunt consecințele neglijării multiplelor crizelor în ramură agricolă timp de un an din partea autorităților abilitate… Sperăm foarte mult la colaborare eficientă cu poliția, care urmează să asigure în cadrul protestelor ordinea publică și accesul tehnicii agricole în centru capitalei, precum și să ne ajute să denunțăm provocatori politici.”
Tot odată, în cadrul unei noi runde de discuții care a avut loc la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean și Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, s-au abordat provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de Asociație.
“Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
Vicepremierul Vladimir Bolea a specificat că:”În ultimele două săptămâni, au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei”, a mai conchis ministrul agriculturii.”
După discuțiile cu autoritățile ce nu au avut un rezultat scontat, astăzi fermierii, au ajuns în capitală în regiunea Gării de Sud, dar și în alte locații ale Capitalei, și și-au spus păsul:
Ion Plămădeală, agricultor: “Mâine ne deplasăm în Piața Marii Adunări Naționale. După aceea avem învoire să facem un marș în jurul Guvernului. Poimâine iarăși… O să facem o conferință de presă mâine. O să anunțăm opinia publică populației, cetățenilor Republicii Moldova, despre situația în care noi ne aflăm. Au rămas zile numărate până la începutul secerișului. Noi sperăm totuși că o să fim auziți. În cazul când noi nu vom fi auziți, noi o să fim nevoiți să ne întoarcem înapoi, ca să începem secerișul, dar vă dați seama, că dacă noi ne întoarcem fără nici un rezultat, agricultorii vor fi înrăiți și mai tare. ”
Reporter: “De unde veniți Dvs.?”
“Venim din raioanele Republicii Moldova, raionul Hâncești, Sărata Galbenă.”
Reporter: ”Ce va făcut să veniți la acest protest?”
“Nevoile. Situația care s-a creat. Demult timp nu se rezolvă nicio problemă, ce ține de domeniul agrar. Mai multe, tratative cu Ministrul Agriculturii s-au soldat cu eșec, de asta, am fost nevoiți să ieșim la protest”
Reporter: ”Ce credeți că se va realiza în urma acestor proteste?”
“Sper să ne așezăm la masa de tratative și să găsim soluții pentru a ieși din criza care s-a creat”
Reporter: “De unde veniți dvs?”
“Leova”
Reporter: ”Ce va făcut să veniți la acest protest?”
“Prețurile mici la culturi și guvernarea care ne promite multe, dar fapte puține.”
Reporter: ”Cum credeți, ce se va realiza în urma acestor manifestări?”
“Avem mai multe puncte în care se vorbește de mai mult timp că se vor realiza, promisiuni sunt, dar nu se mișcă nimic, doar vorbe, înscris încă nimic.”
Reporter: ”De unde veniți dvs.?”
“De la Leova”
Reporter: ”Ce va determinat să veniți la acest protest?”
“Neajunsurile. Promit multe și nu fac nimic.”
Reporter: ”Credeți că o să se realizeze ceva în urma acestor manifestări?”
“Să sperăm”
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari.
De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.