Pensia mică și sărăcia îi scoate în stradă pe zeci de bătrâni, nevoiți să răscolească prin dulapuri și să vândă tot ce mai au prin gospodărie. Se mulțumesc cu bani puțini, ca să le ajungă de pâine sau de medicamente. Este realitatea crudă pe care o întâlnim pe străzi, sau prin parcuri. Unii pensionari cresc în curte tot felul de verdețuri, fructe și legume pe care le propun cumpărătorilor. Aceștia povestesc cu tristețe cum, după ce au muncit mai bine de 40 de ani și au achitat impozite, acum sunt condamnați la sărăcie, scrie studio-l.online.
Piețele din Căușeni sunt pline cu persoane în etate care pentru a-și câștiga o bucată de pâine sunt nevoiți să scoată la piață tot ce au ei mai bun. Ulei, vin, verdețuri, ierburi uscate, unelte de muncă, toate sunt puse pe tarabe în speranța că vor aduce un ban.
La cei 78 de ani ai săi, o femeie a ieșit la piață cu câteva mănunchiuri de ceapă și pătrunjel. Spune că pensia pe care o are o lasă tot la poștă pentru serviciile comunale, iar pentru a-și face un ban pe medicamente o ajută grădina.
Greu o duce și o bătrână de 80 de ani. Vara lucrează pământul pentru a se putea hrăni, iar iarna confecționează cozi de topoare, pe care vine să le vândă la piață.
Nevoia de bani a scos-o în stradă și pe o femeie din Cîrnățeni. Ea vinde în stradă ulei și vin pe care le pregătește la sezon. O face pentru că are nevoie de bani.
Căușenenii care trec pe alături nu îi judecă și spun că lii milă de acești oameni, iar deseori cumpără pentru a-i ajuta.
Potrivit Casei Teritoriale de asigurări sociale, in raionul Căușeni sunt peste 16 mii de pensionari. Pentru a supraviețui, o bună parte dintre aceștia solicită tot felul de alocații sociale de la stat.
Potrivit Biroului Național de Statistică, aproape o pătrime din populația țării trăiesc la limita sărăciei și primesc o pensie de nici două mii de lei. Din cei 16 239 de pensionari înregistrați în raionul Căușeni, dintre aceștia 3055 de persoane sunt angajate și activează încă oficial.