Au renunțat la căruțe și au urcat pe ciclomotoare
Au renunțat la căruțe și biciclete și au urcat pe ciclomotoare și motociclete, iar odată cu asta au devenit și mai responsabili la trafic. O spun locuitorii din satul Mărăndeni, raionul Fălești. Sătenii nu se mai pot lipsi de aceste unități de transport cu care merg în câmp, la moară sau chiar la rude în satul vecin, relatează NordNews.
Pe Victor Pelțu în vârstă de 71 de ani l-am surprins când tocmai se pregătea să meargă în câmp pentru a semăna culturile agricole.
Victor Pelțu, locuitor, s. Mărăndeni: „Tractorașul acesta mă ajută să fac toate lucrările ce țin de casă. De pildă, mă duc la moară, la depozitul de pâine, și la deal, îmi fac lucrările și îmi aduc singur cu tractorașul meu acasă tot ce-mi trebuie. Împreună cu soția ne ducem la deal, facem lucrările și ne întoarcem cu el acasă și este foarte ușor.”
Iar Gheorghe Cucu a schimbat căruța pe motocultor pentru că este mai ușor de întreținut.
Gheorghe Cucu, locuitor, s. Mărăndeni: „Caii și căruțele mai nu au rămas în sat. Calul trebuie hrănit tot timpul, dar acesta ai făcut lucru, l-ai pus în ogradă și stă. Poate sta și pe iarnă în cazul în care nu ești acasă, dar calul e mai problematic, începe să-ți arate naravuri. Așa că majoritatea trec la motocultoare, tractorașe.”
Grigore Banu, locuitor, s. Mărăndeni: „ Îmi ajută. Mă duc pe deal, îmi aduc de pe sote sau merg la prășit, nu mă duc cu bicicleta. La ciclomotor mi-am făcut plinul și m-am dus. Mi-am făcut treaba, am venit înapoi acasă, mă duc la cosit, aduc niște iarbă la un vițeluș, desigur că prinde bine. Un cal trebuie hrănit, să ai grijă să-l hrănești, să-i duci gunoiul, dar aici faci plinul și te duci.”
Cu toate acestea, deținătorii de ciclomotoare susțin că nu prea sunt respectați de ceilalți participanți la trafic.
Ion Graur, locuitor, s. Mărăndeni: „Nu toți, nu toți. Sunt care se mai grăbesc, alții ne claxonează, dar datoria noastră este să fim atenți, să ținem dreapta, să fim atenți la intersecție, căci lumea nu este toată la fel.”
Pentru a preveni accidentele cu implicarea motocicletelor, bicicletelor și ciclomotoarelor, Serviciul de Patrulare Sîngerei, Glodeni, Fălești a demarat o campanie de informare. Oamenii legii au amintit șoferilor despre regulile de circulație și echipamentul necesar.
Alexandru Cazacu, ofițer superior: „Când sunt stopate de către echipajele de poliție, multe dintre ele nu se conformează cerințelor legale și conduc mai departe mijlocul dat de transport cu viteză. Credeți-mă, atunci deja sunteți într-o stare de euforie și nu vă mai puteți controla.”
Persoanele care șofează în stare de ebrietate riscă o amendă de la 17.500 lei până la 25.000 lei.
Oleg Moldovanu, ofițer superior: „Una din principalele cauze ale comiterii accidentelor rutiere este starea de ebrietate la volan. Au fost preîntâmpinați pentru a nu se urca în stare de ebrietate la volan sau la ghidonul mijlocului de transport, deoarece pot fi documentați pentru această faptă, iar sancțiunea dată este de la 350 unități până la 500 unități convenționale.”
În satul Mărăndeni sunt peste 50 de motocultoare.