A înflorit rapița. Care sunt prognozele fermierilor?
Alexandru Oală are în gestiunea sa aproape 1000 de hectare de pământ din raionul Fălești, 142 dintre care sunt semănate cu rapiță. În fiecare hectar a investit câte 20 de mii de lei și speră să recolteze până la 3,5 tone de rapiță de pe fiecare. Deși majoritatea prețurilor au crescut, acest produs a devenit mai ieftin, relatează NordNews.
Alexandru Oală, fermier: „Anii precedenți, prețul era de 11-12 lei per kilogram. Toamna trecută am vândut cu 8 lei, iar în acest an este prognozat un preț de 6 lei.”
Fermierul s-a plâns premierului Dorin Recean, care a efectuat o vizită de lucru în nordul R. Moldova.
Alexandru Oală, fermier: „Еste o rugăminte, trebuia ca plățile de bază să fie amânate măcar până-m toamnă. Noi nu vorbim de anulare, ci de amânare. La ale mele 1000 de hectare, plățile de bază sunt de aproape 100 de mii, impozite pentru salarii, fondul social și altele”, a adăugat bărbatul.
Lanurile de rapiță reprezintă și o atracție, în special pentru cei care iubesc să pozeze.
„Foarte frumos. Vin și se fotografiază, care culcat, care în picioare. Primul an am semănat rapiță. Anterior a fost porumb, floarea-soarelui. Vin să pozeze și în lanurile de floarea-soarelui. Lipsește doar un lan cu lavandă pentru diversitate.”
„Desigur că vin să se fotografieze. Arată frumos. Se bucură de viață. Sunt oameni care îngrijesc.”
„A venit la noi o cunoștință din Germania. A spus că avem locuri foarte frumoase în Egorovca și chiar într-un sat mai uitat precum Ciuluc. Acum este frumos peste tot”, spun oamenii.
Alexandru Oală nu este de acord cu cei care spun că rapița sărăcește solul. Dimpotrivă, rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă.
Alexandru Oală, fermier: „Dacă înainte vorbeau că rapița absoarbe totul din pământ. Eu văd rapița ca pe un bun prelucrător la grâu. Are rădăcini adânci și permite circulația aerului altfel.”
Recoltarea rapiței va începe în luna iulie.