RM trebuie să intre în competiția globală în ceea ce privește exportul de servicii
Republica Moldova trebuie, și este obligată, să intre în competiția globală și în ceea ce privește exportul de servicii, nu doar în ceea ce privește exportul de bunuri. Atunci când se vorbește despre comerțul extern, nu ar fi corect să nu se vorbească și despre exportul de servicii. El reprezintă 1/3 din toate exporturile moldovenești. Este unicul sector unde exportul și balanța comercială este pozitivă. El asigură țării intrările de valută necesare pentru a acoperi deficitul de balanță comercială de la importul de mărfuri. Declarații în acest sens a făcut Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Expertul susține că sectorul serviciilor reprezintă economia secoului 21. Înregistrează cea mai rapidă creștere sectorul servicilor IT și BSS (sectorul serviciilor pentru business: proiectări, arhitectură, cercetări, contabilitate, relații cu clienții, sondaje, etc., în cazul cărora nu există legătura teritorială. De ex. poți fi în Republica Moldova și să oferi servicii de cercetare, contabilitate, companiilor din Germania). În 2022, volumul total al exporturilor de servicii IT și BSS a ajuns la 669 de milioane de dolari, creștere în mare parte bazată pe creșterea exporturilor serviciilor IT, care în 2022 au fost de 480 de milioane de dolari. Serviciile BSS exportate, pentru 2022, sunt estimate la 189 de milioane de dolari.
„Aceste ramuri în 2022 a ajuns ramurile de bază de export ale Republicii Moldova. Pentru 2023 anticipăm o creștere de până la 825 de milioane de dolari, dintre care 620 de milioane de dolari serviciile IT, iar 205 milioane de dolari – serviciile BSS. În opinia mea, statul ar trebui să se întâlnească cu cei din ramură, să discute ce ar trebui de făcut, ca să câștige competiția. În 2021 și 2022, jumătate din tot ce s-a investit, și investițiile care au fost atrase la nivel global, au fost în aceste două sectoare. Este o luptă enormă pe plan global. Fiecare țară luptă pentru a atrage companii. Republica Moldova nu trebuie să rateze această luptă. În prezent, economia globală se mișcă spre servicii”, a spus expertul.
Veaceslav Ioniță declară că serviciile sunt în prezent motorul economiei globale. În 2022, exporturile moldovenești au însumat 6,6 miliarde de dolari, în creștere cu 1,8 miliarde față de 2021 și dublu față de recordurile precedente stabilite în 2011 și 2021, când creșterea a fost de un miliard USD. Din acești 6,6 miliarde de dolari, 4,3 au fost exportul de bunuri, iar 2,3 – exportul de servicii.
„Dacă acum 20 de ani serviciile erau 25% în exportul Republicii Moldova, acum au ajuns 35%. În 2022 ar fi ajuns 40%, dar în exporturile moldovenești de bunuri sunt prezente multe bunuri ucrainești. Astfel, din cele 4,3 miliarde de dolari exportul de bunuri, circa 800 de milioane sunt bunuri ucrainești. Dacă le scoatem, vedem că exporturile noastre de bunuri sunt la nivel de circa 3,5 miliarde de dolari. În cazul dat observăm că ramura serviciilor are o pondere mult mai mare”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Economistul a afirmat că Republica Moldova are o balanță comercială negativă. Se exportă mai puțin decât se importă. În 2022, importul de bunuri a fost de peste 9 miliarde de dolari, fiind acoperit deficitul din balanța pozitivă cu servicii. Până în 2010 și în domeniul serviciilor era o balanță negativă. Se importa mai multe servicii decât se exporta. Din 2010 situația s-a schimbat. Cel mai mult s-a schimbat în 2022, când balanța a devenit pozitivă de 900 de milioane de dolari.
„Noi am exportat servicii de 2,3 miliarde de dolari, dar am importat de 1,4 miliarde de dolari. Acești 900 de milioane de dolari ne-au permis să achităm importul de gaze, de produse petroliere, produse alimentare etc.. Cei care lucrează în ramura serviciilor ne salvează balanța comercială”, a afirmat economistul.
Analistul economic menționează că la cele 6,6 miliarde de dolari pe care le-a avut Republica Moldova anul trecut din exporturi, serviciile IT și BSS au contribuit cu 669 de milioane de dolari. Mașinile și echipamentele – cu 596 de milioane de dolari. Combustibilul – 592 de milioane de dolari. Serviciile de transport – 501 milioane de dolari.
„Ramura serviciilor IT și BSS a devenit cea mai mare ramură de export a Republicii Moldova. Anul 2022 este anul când serviciile de IT și BSS, care zece ani în urmă nu existau practic, au ajuns cea mai mare ramură de export”, a menționat analistul economic.
Expertul a mai declarat că serviciile IT a asigurat și creșterea salariilor în Republica Moldova. În 2022, salariul în sectorul IT a ajuns la 37414 lei, crescând cu peste 20%, pe când în alte domenii au crescut cu până la 15%.
„Oamenii din domeniul IT foarte ușor pot pleca peste hotare, iar acest fapt a dus la aceea că aici salariul a crescut mai rapid. Dacă în 2013 diferența de salarizare dintre sectorul IT și media națională era de 2,1 ori, în 2022 s-a ajuns de 3,6 ori. Salariul în sectorul BSS este mai mare decât media națională, dar mai mic decât în sectorul IT. Spre deosebire de sectorul BSS, autoritățile au atras o atenție sporită sectorului IT. Au oferit facilități fiscale, au creat parcuri IT, lucru care a permis ca acest sector să se dezvolte rapid, inclusiv creșterea salarială. Sectorul BSS nu s-a bucurat de atenție din partea autorităților, chiar dacă este similar cu sectorul IT”, a declarat expertul.
Economistul susține că în 2022, pentru prima dată salariul brut în domeniul IT a trecut de două mii de dolari, iar în sectorul BSS a ajuns la 670 de dolari. În aceste sectoare lucrează în prezent 35 de mii de persoane.
„Republica Moldova trebuie și este obligată să intre în competiția globală nu doar în ceea ce privește exportul de bunuri, dar și în ceea ce privește exportul de servicii. Atunci când vorbim despre comerțul extern nu ar fi corect să nu vorbim despre exportul de servicii. El reprezintă 1/3 din toate exporturile moldovenești. Este unicul sector unde exportul și balanța comercială este pozitivă. El ne asigură intrările de valută necesare pentru a acoperi deficitul de balanță comercială de la importul de mărfuri. Ramura BSS și IT a devenit ramura de bază a economiei naționale. În această competiție globală, unde în prezent au intrat toate țările, și care se luptă pentru a acapara sectorul de servicii, este important ca Republica Moldova să nu piardă această competiție. Foarte ușor poate cetățeanul Republicii Moldova să lucreze aici acasă, pentru o companie din exterior. Unul dintre puținele sectoare unde poți oferi servicii în exteriorul țării fără a fi necesar ca forța de muncă să plece din țară”, a conchis economistul.