Ungaria vrea ca importurile de grâu ucrainean să rămână interzise

Ungaria dorește ca interdicția privind importurile de grâu ucrainean să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2023, a declarat ministrul Agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy, adăugând că și alte state vecine ar dori același lucru, relatează Reuters, scrie hotnews.ro

„Am dori ca Comisia [Europeană] să accepte măsurile noastre întrucât ne propunem să le ținem în vigoare până la sfârșitul anului, pentru a permite fermierilor noștri să își strângă și depoziteze recolta”, a declarat Nagy într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

El a făcut comentariile în timpul unei întruniri a miniștrilor Agriculturii din UE ce are loc la Bruxelles.

Ungaria a suspendat pe 16 aprilie importurile de grâu din Ucraina, după ce Polonia a dispus aceeași măsură ca urmare a protestelor fermierilor săi față de inundarea piețelor de cantități mari de grâu și alte cereale ucrainene sub prețul de producție local.

Slovacia și Bulgaria au urmat și ele exemplul, în timp ce guvernul român a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină.

UE pregătește o abordare unitară privind restricțiile asupra grâului ucrainean

Piețele europene, în special cele din centrul și estul Europei s-au confruntat cu un aflux de grâu ucrainean care nu a putut fi exportat prin porturile de la Marea Neagră din cauza blocajelor rezultate în urma invaziei rusești, situația provocând nemulțumiri profunde printre fermierii din mai multe state ale UE.

Săptămâna trecută un reprezentant al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că executivul blocului comunitar pregătește restricții pentru grâul ucrainean, pentru a avea o abordare unitară la nivelul UE.

Comisia condusă de Ursula von der Leyen a denunțat inițial drept „inacceptabile” restricțiile decise unilateral de unele state membre, însă a cedat în fața acțiunilor hotărâte ale acestora.

După implementarea interdicției la import a cerealelor ucrainene Ungaria a extins ulterior măsura pentru zeci de alte produse alimentare importate din țara vecină, printre acestea numărându-se făina, mierea, vinul, pâinea, carnea şi legumele.