37 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Se împlinesc 37 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie. În data de 26 aprilie 1986, la ora 01,23 de minute şi 58 de secunde a explodat reactorul patru al centralei nucleare de la Cernobîl.

Acoperişul, mai greu de o mie de tone, este aruncat în aer. Învelişul de grafit ia foc şi 190 de tone de substanţe radioactive ajung la peste 1.000 de metri în atmosferă, unde sunt purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Potrivit specialiștilor, puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Abia la 36 de ore de la dezastru încep evacuările în Prîpeat, oraș cu 50 de mii de locuitori, situat la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprindea tot nordul Europei.

La lichidarea consecinţelor tragediei, au fost mobilizați peste 800 mii de oameni. 56 au murit imediat sau în lunile ce au urmat, iar pentru alte sute de mii, destinul s-a schimbat într-o clipă. Peste 300.000 de persoane au fost evacuate din zonele contaminate, 6,6 milioane fiind expuse radiaţiilor.

Până în 2005, au fost raportate circa șase mii de cazuri de cancer tiroidian, în special, în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Bilanţul catastrofei este unul dramatic şi pentru Moldova. Potrivit datelor, din cei 3550 de concetăţeni de-ai noştri, care au participat la înlăturarea urmărilor dezastruase ale acestei tragedii, au decedat circa 1200. Din cei peste 2000 rămaşi în viaţă, aproape toți cu dizabilităţi, iar urmaşii cernobîliştilor au moştenit de la părinţii lor maladii grave.