46% din mierea importată în UE este falsă
Circa 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unuistudiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazulimporturilor din China și 93% din Turcia.
Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe în 18 țări diferite și ridică suspiciuni semnificative față de un raport anterior realizat în 2015-2017, care constata că doar 14% din probe, nu respectau cerinţele impuse de Directiva UE privind mierea, transmite stiri.md cu referire la mold-street.com.
În acest fel, autorii investigaţiei consideră că „mierea falsă” provine în principal din China cu 66 mostre suspicioase din 89, și Turcia cu 14 mostre de miere suspicioasă din 15 probe.
Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%, dar în studiu se precizează că „informațiile disponibile despre trasabilitate sugerează că acest lucru ar putea fi rezultatul mierii produse în alte țări, dar ulterior procesată și reexportată de Regatul Unit în UE”.
În acelaşi timp loturile de miere eșantionate în România au avut cel mai scăzut nivel de suspiciune de neconformitate, 3 din 15, sau 20%, în timp ce cea mai mare rată a fost observată în Franța – 17 din 21, 81%.
Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.