Olga Roibu: În fiecare an, FinComBank lansează o promoție de sezon destinată producătorilor agricoli
Activând deja de 14 ani la FinComBank, directoare Sucursalei nr.15, Olga Roibu, se dedică cu profesionalism în realizarea scopurilor propuse şi contribuie la dezvoltarea dialogului dintre mediul de afaceri micro-, mic şi mijlociu în regiune. Astfel, aceasta a devenit un adevărat partener şi consultant financiar pentru mai mulţi agenți economici în raionele Edineţ şi Briceni. Vă invităm să urmăriți interviul realizat de Agroexpert.
– Agricultorii tot mai des apelează la finanțarea directă de la furnizorii de materiale fitosanitare. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de creditare în comparație cu creditele oferite de o bancă?
– Vom aborda această întrebare din mai multe unghiuri. Pe de o parte, finanțarea directă de la aceste companii, deși variază de la furnizor la furnizor, este rapidă, fără a fi efectuată o analiză a afacerii clientului și fără a fi necesar de a pregăti un dosar de credit. Și cu toate că istoria de creditare nu afectează decizia de finanțare, un dezavantaj al acestui tip de credit este că prețurile la produse fitosanitare sunt preponderent în valută străină. Astfel, deși creditele de la furnizori pot facilita rapid rezolvarea problemei, fără a fi necesar un pachet de documente, acestea pot afecta afacerea în timp.
Propun să vorbim și despre costuri. Când ne referim la acestea, trebuie să luăm în considerare și posibilitatea de a obține o reducere de la furnizor atunci când achităm integral produsele. În acest caz, atunci când antreprenorul nu are mijloace financiare suficiente, cel mai binevenit este un credit bancar. Astfel, fermierul nu ratează oferta și reducerea de 15-30% oferită de furnizor, iar acești bani câștigați în plus reprezintă de fapt costul unui credit bancar. Mai mult decât atât, dobânda bancară poate fi subvenționată de către AIPA, ceea ce nu este valabil și pentru finanțarea directă de către furnizorii de materiale fitosanitare.
Pe lângă acestea, în unele cazuri, dacă vorbim despre creditele directe, în calitate de gaj, pentru rambursarea costului produselor primite, va servi roada anului curent. Însă condițiile contractuale sunt de obicei rigide, cu penalități mari, iar cantitatea și prețul pentru roada clientului sunt uneori stabilite de către furnizor, ceea ce nu mereu este convenabil și în beneficiul clientului. La acest capitol, trebuie să menționăm și faptul că nu toate materialele fitosanitare pot fi finanțate direct de către furnizor. Aici ne referim la combustibil și îngrășăminte, care pot fi finanțate doar prin intermediul unui credit bancar.
– Se răsfrânge aceasta și asupra subvenționării tehnicii agricole? În ce măsură?
– Când ne referim la tehnica agricolă, în primul rând, este vorba de investiții mai mari, care în mod normal se recuperează într-o perioadă mai îndelungată de timp. Un furnizor de tehnică agricolă nu va accepta achitarea acesteia în termeni îndelungați, iar tehnica agricolă nu va putea fi subvenționată decât abia după achitarea integrală furnizorului.
Dar haideți să analizăm un exemplu. În cazul procurării unui tractor de la un furnizor, termenul de achitare va fi de maxim 1,5 ani, respectiv echivalentul a două sezoane agricole. Conform prevederilor Regulamentului privind condițiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, submăsura 1.3, Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convențional, producătorul agricol va avea dreptul să solicite subvenția odată cu achitarea ultimei rate şi trecerea în proprietate a tehnicii şi a utilajului agricol nou. Respectiv, antreprenorul va putea solicita subvenția în mărime maximă de 300.000 MDL abia după cca 1,5 ani, după achitarea integrală a tehnicii agricole.
Pe de altă parte, în cazul achiziționării tractorului din contul unui credit bancar, acesta va putea fi subvenționat în anul procurării. Astfel, acea sumă obținută ca subvenție în mărime de cel mult 300.000 MDL va putea fi utilizată fie pentru rambursarea anticipată a creditului, fie va fi folosită ca capital de lucru pentru procurarea materialelor fitosanitare pe parcursul a celor 2 sezoane agricole. Totodată, în cazul unui credit bancar, termenul de rambursare a acestuia poate fi solicitat pe o perioadă mai îndelungată de timp, de până la 5 ani.
– Antreprenorii pot obține finanțare și din partea companiile de microfinanțare. În acest context, de ce ar alege un credit bancar?
– Când vorbim despre un credit, fie obținut de la o companie nebancară, fie de la o bancă comercială, în mod automat apare întrebarea: care este costul acestuia. Și aici evident că mai avantajoase sunt creditele bancare, care sunt acordate la o dobândă mai redusă și fără comisioane suplimentare. Ce ține de termenii de aprobare și acordare a unui Credit Business, în cadrul FinComBank deciziile date sunt luate în termeni restrânși, pentru a nu afecta activitatea clientului și ai rezolva rapid problema financiară.
În agricultură, resursele financiare accesate la timpul potrivit sunt foarte importante, iar câteva zile pot conta foarte mult. De aceea, FinComBank are în spate o echipă de profesioniști ce oferă o abordare individuală și care în orice moment este gata să facă o vizită antreprenorului și să obțină informația necesară, pentru a da un răspuns cât mai rapid potențialului client.
– Aveți și business case-uri care ilustrează succesul clienților care, după ce, având în spate mai multe încercări de finanțare de la organizații nebancare, au ales creditarea la FinComBank?
– Desigur. Avem foarte mulți clienți care, după câțiva ani buni de conlucrare cu organizațiile nebancare, au ales să se crediteze la FinComBank, datorită posibilităților variate de finanțare oferite de către bancă, a costurilor reduse și a transparenței comisioanelor aplicate. De multe ori clienții se grăbesc să acceseze creditele ușor, fără să atragă atenția la costurile exagerate ale acestora.
Avem în practica noastră multe exemple când am acordat refinanțare acestor credite la costuri mult mai mici, ce a avut până la urmă un impact pozitiv în dezvoltarea afacerii clienților. Recomand antreprenorilor să pledeze pentru planificarea procesului de creditare și analiza detaliată a costurilor resurselor pe care le accesează, acest fapt fiind un pas sigur către succesul dezvoltării afacerii pe care o gestionează!
– Care proiecte de creditare oferite de FinComBank sunt cele mai întrebate în acest sezon?
– La moment, cele mai solicitate proiecte de finanțare sunt cele din cadrul Resurselor Speciale, realizate în colaborare cu partenerii băncii.
Aici vreau să menționez programul „Start pentru Tineri”, realizat în colaborare cu Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului (ODA), care este destinat tinerilor antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani ce dețin o afacere în orice regiune a țării. Aceștia pot solicita până la 1.780.000 MDL. Un beneficiu asupra căruia vreau să atrag atenția este porțiunea de grant de 15%, de până la 264.000 MDL. De asemenea, rata dobânzii este fixă pentru întreaga perioadă de acordare a creditului.
Un alt program popular în rândul deținătorilor de afaceri este IFAD, și anume Componenta „Credite cu porțiune de grant pentru tineri şi femei”, care este destinată atât antreprenoarelor, cât și tinerilor de până la 40 de ani pentru activitatea economică în zona rurală. În cazul acesteia alocarea maximă a pachetului financiar constituie 1.000.000 MDL, care include: porțiunea de grant în mărime de 40% din valoarea pachetului financiar, dar care nu va depăși 320.000 MDL și porțiunea de credit de 60%.
Alte programe solicitate prin intermediul IFAD sunt „Credite pentru întreprinderi micro şi mici”, „Credite investiționale destinate microantreprenorilor”, precum și cele derulate prin Programul ,,Livada Moldovei’’ și Programul Filiera du Vin, care au cele mai bune dobânzi pe piață la momentul actual.
– Ce a pregătit FinComBank pentru clienții săi în această primăvară?
– FinComBank este mereu alături de clienți și de necesitățile acestora, pentru că susținem oameni și încurajăm afaceri. În fiece an, pentru a încuraja activitățile agricole de primăvară, FinComBank lansează o promoție de sezon destinată producătorilor agricoli, pentru finanțarea capitalului de lucru, cu un plafon de 2.000.000 MDL. Creditul este acordat fără gaj, la o dobândă redusă, fără comisioane ascunse. Oferta de primăvară este disponibilă până pe 31.05.2023.
O altă surpriză pe care am pregătit-o clienților noștri este promoția destinată Creditelor Micro acordate în scop de afacere în cadrul programului de microcreditare, care presupune o reducere de 50% la comisionul de acordare, suma creditului fiind de până la 300.000 lei, fără gaj. Îi așteptăm pe antreprenori până pe 05.05.2023 în sucursalele FinComBank, pentru a afla mai multe detalii și a accesa un credit la condiții promoționale.