Fabrica de brânzeturi din Cahul a ajuns în faliment şi va fi lichidată
După câteva luni de insolvenţă şi eforturi ale proprietarului de a salva întreprinderea, Fabrica de Brînzeturi din Cahul SA va fi dizolvată, a decis instanţa de insolvabilitate.
Potrivit deciziei instanţei, lichidatorul desemnat a fost obligat să valorifice şi să lichdeze masa debitoare a întreprinderii insolvabile, transmite stiri.md cu referire la Mold-street.com.
Fabrica nu mai funcţionează
Întreprinderea controlată de Consiliul raional Cahul, care deţine 82,5% din capital a ajuns într-o situaţie economică dificilă şi din 2020, practic şi-a oprit activitatea, după ce a înregistrat pierderi doi ani la rând.
De exemplu în 2020 veniturile întreprinderii de abia ajungeau la cinci milioane lei, în timp ce pierderile urcau la 4,3 milioane lei.
În vara anului 2020, Nicolae Olteanu, administratorul Fabricii, anunţa că angajații nu au primit salariul din luna ianuare, din cauză că conturile întreprinderii sunt blocate.
„Din suma totală de peste 5 milioane lei a datoriilor care le deține fabrica: 2.848.000 lei este datoria fabricii față de furnizorii de lapte, 720.000 lei – datoria față de utilităţi (apă, gaz, energie electrică), 491.000 lei – furnizorilor materialelor de producere, 282.000 lei – fondul social, 191.000 lei – datorii la impozite, 600.000 lei – datorii față de angajați (salarii). Am oferit salarii după posibilitate, poate mai strigent, poate nu la timp, dar am oferit după posibilități”, declara Nicolae Olteanu.
Totodata directorul fabricii menționa că pentru a porni activitatea fabricii, sunt necesari 3,5 milioane lei, dintre care și plata furnizorilor de lapte.
Rapoarte financiare desenate până în 2019
În acelaşi timp Sergiu Rența, preşedintele de atunci a raionului Cahul, sugera că până în 2019, rapoartele financiare ale întreprinderii „se desenau frumos, pentru a ieși curat să nu arate că duce spre faliment fabrica”, iar după schimbarea conducerii raionului s-a descoperit gaura de la Fabrică.
„Până acum încercau să acopere toate datoriile, chiar și cei de la Direcția finanțe a consiliul raional erau cu părerea de a închide fabrica”, susţinea Sergiu Rența.
În cadrul ședinței din 17 septembrie 2020, Consiliul raional a decis alocarea din bugetul raional a două milioane de lei pentru stiingerea datoriilor întreprinderii.
Totodată Consiliul Raional Саhul a emis și o scrisoare de garanție de 1,5 milioane lei pentru împrumut în folosul dezvoltării fabricii.
Aceasta a amânat pe o perioadă închiderea fabricii. Peste jumătate de an, Consiliul raional constata faptul imposibilităţii tеmроrаrе de continuare а activităţii fabricii şi trimitea în şomaj tehnic angajaţii cu asigurarea a 50% din salariul de bază pentru o perioadă de patru luni.
Dar aceasta nu a salvat întreprinderea care şi acum are datorii de peste 1,5 milioane lei doar faţă de bugetul de stat şi cel local. Cât datorii are faţă de restul creditorilor nu este clar.